Nieuws Financiën
Klap Zeeuws-Vlaamse taxi
Taxi Grenszicht, Taxi Segers en Taxi De Zwart voorzien verlies van banen en afstoten van auto's, meldt PZC zaterdag.

De drie Zeeuws- Vlaamse taxibedrijven die in de regio tot nu het WMO-vervoer verzorgden zullen mogelijk met 75 procent moeten inkrimpen.
Gisteren kwam bij Taxi Grenszicht (Clinge), Taxi Segers (Philippine) en Taxi De Zwart (Breskens) het nieuws binnen dat de komende vier jaar het WMO- en schoolvervoer door een ander wordt gedaan. Taxi De Vlieger uit Zierikzee heeft de voorlopige gunning voor het WMO-vervoer in in Zeeuws-Vlaanderen in de wacht gesleept. Zo'n driekwart van de ritten die de drie bedrijven rijden betreft WMO- en schoolritten.
Ronald de Jonge van Taxi Grenszicht schat dat hij zo'n twintig taxi's kan verkopen. "Drie gezonde bedrijven zijn straks zo goed als om zeep. Ik vind het erg voor het bedrijf maar nog erger voor de chauffeurs. Er belde al een chauffeur om te zeggen dat hij op zoek gaat naar ander werk.
VervelendIn een poging nog een scherpere prijs te bieden heeft De Jonge zijn chauffeurs voorgesteld af te zien van de weekend- en onregelmatigheidstoeslag. "Binnen twee dagen hadden ze allemaal getekend. Ze zeggen dat ze nog liever voor mij werken voor minder dan voor een ander voor meer."
Het mocht niet baten. Taxi De Vlieger had een scherpe bod. Cees Liefting, voorzitter van het collectieve vraagafhankelijke vervoer kan er weinig aan doen. "Als je een offerte indient en je valt buiten de prijzen, dan is dat gewoon vervelend. Het kan zo zijn dat een bedrijf dat je het heel graag gunt het niet wordt."
Al zou Liefting het graag willen, hij zou de Zeeuws-Vlaamse bedrijven geen voorkeursbehandeling kúnnen geven. "Het was een open inschrijving. Voor hetzelfde geld had een Frans of Belgische bedrijf het beste bod gedaan."
CAOVolgens de cao moet de nieuwe WMO-vervoerder 75 procent van de chauffeurs van de vorige bedrijven overnemen. Bram van Hanegem van Taxi De Zwart vindt het vooral wrang dat de regio weer de klappen vangt. "Iedereen wil Zeeuws-Vlaanderen op de kaart zetten. En dan dit..." Van Hanegem verwacht dat sommige van zijn chauffeurs geen trek in een ander baas hebben. "Ik heb mensen rijden die niet bij collega's willen rijden. Die betalen hetzelfde, maar toch."
Hetzelfde geldt voor Taxi Grenszicht. "Het is net familie bij ons. De chauffeurs schieten vol en willen actie voeren. Ze wilden al met z'n allen naar het stadhuis."
Omdat voor de drie taxibedrijven het gros van de opdrachten WMO- en schoolvervoer betreft, zullen De Jonge en zijn collega's ook flink het mes moeten zetten in hun wagenpark. De taxi als alternatief voor plaatsen waar geen busverbinding meer is zal grotendeels wegvallen. "Ik heb dertig chauffeurs in dienst", rekent Ronald de Jonge voor. "Ik denk dat er iets van vijf over zullen blijven."