Nieuws Financiën

Koffiebranderij Peeze brengt biologische koffiecapsules op de markt

Timmo Terpstra (46) uit Brummen is algemeen directeur van koffiebranderij Peeze. Binnenkort brengt het Arnhemse koffie- en theemerk biologische koffiecapsules op de markt.

Van onze redactie 7 oktober 2016

Timmo Terpstra

Wie: Timmo Terpstra ging na zijn studie agrarische bedrijfskunde werken binnen de vleesverwerking van Albert Heijn. Later leidde hij de verpakkingsafdeling van Perfetti Van Melle, tot hij in 2005 bij Peeze begon. In 2007 werd hij mede-eigenaar van het bedrijf en in 2015 algemeen directeur.Het bedrijf: Nederlandse koffiebranderij, in 1879 opgericht, die klimaatneutraal brandt.Cijfers: Omzet €13 miljoen (2015), aantal medewerkers 55, aantal vestigingen 1Waar: ArnhemContact: peeze.nl

1. Zwaar weer

"Voor ik bij Peeze terechtkwam, werkte ik bij snoepfabrikant Van Melle, waar ik verantwoordelijk was voor de verpakkingsafdeling. Alles veranderde toen het bedrijf in zwaar weer terechtkwam. Van Melle werd overgenomen door het Italiaanse Perfetti. Wet- en regelgeving werden omzeild, recepturen aangepast en milieu en duurzaamheid niet in acht genomen. Allemaal met maar een doel: winst. Ik vond het verschrikkelijk en stapte eruit. Dit soort concessies doe ik nooit meer. Een A-merk moet consistent kwalitatief goed en duurzaam zijn. Dankzij deze ervaring vind ik dat nu nog belangrijker dan voorheen."

2. Toch ondernemer

"Ondanks een sterke eigen wil had ik nooit de ambitie ondernemer te worden. Ik had er een negatief beeld bij. Ik dacht dat het leven van een ondernemer enkel en alleen uit werk bestond. Toen ik de kans kreeg directeur van Peeze te worden, greep ik die toch. Ik werk inderdaad heel veel en moet ervoor waken dat het bedrijf niet mijn privéleven opslokt, maar mijn werk is mijn passie. Als dat het geval is, voelt het niet als werk, weet ik nu."

3. Fouten maken mag

"Peeze bestaat al 137 jaar. De afgelopen tien jaar zijn we van een productgericht bedrijf veranderd naar een marktgericht bedrijf. Ik leerde dat zo'n proces veel tijd nodig heeft en dat het niet erg is onderweg fouten te maken. Zolang je dicht bij je kernwaarden blijft, kom je uiteindelijk op het juiste pad terecht. Waar we eerst zoekende waren, is het nu glashelder wat wel en niet bij ons bedrijf past."