Nieuws Financiën

Koningsdag legt Zwolse ondernemers geen windeieren

Het bezoek van Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima op Prinsesdag 2016 aan Zwolle heeft de stad geen windeieren gelegd. Het bezoek van de Oranjes laat nog altijd zijn sporen na, zo meldt De Stentor.

Van onze redactie 8 september 2016

Koningsdag Zwolle

Aan Zwolle en zijn grachten hangt maanden na Koningsdag nog steeds een Oranje tintje, weet Mark Wessels van Rondvaart Zwolle. Hij ziet de de toegenomen belangstelling voor de stad duidelijk terug in het aantal mensen dat meevaart in zijn rondvaartboot. “Ik denk dat we sinds Koningsdag een toename hebben van het aantal opvarenden van ongeveer dertig procent. Bovendien zijn we vaker gaan varen, dus eigenlijk is de toename nog groter.”

Wandeling

Vooral in de weken vlak na Koningsdag, bemerkte Wessels dat de animo voor de rondvaarten enorm was gegroeid. "Die mensen gingen bijvoorbeeld eerst de wandeling door de stad maken die de koning en koningin ook hebben gemaakt. Vervolgens willen ze dan over het water varen waar Willem-Alexander en Máxima ook over hebben gevaren en dus gingen ze met mij mee op de boot."

Gevoel

"We merken echt duidelijk dat het aantal toeristen sinds Koningsdag is toegenomen. Meer mensen weten Zwolle te vinden. De geluiden die wij horen, zijn erg positief", stelt Peter Pels, voorzitter van ondernemersvereniging City Centrum Zwolle. Ook Henk van Voornveld, directeur van Marketing Oost stads- en regiomarketing, merkt het verschil, dat vooral gebaseerd is op gevoel.

"Hoewel er nog geen cijfers beschikbaar zijn, ben ik er van overtuigd, dat we dit jaar hoger uitkomen dan vorig jaar. Toen wisten 2,5 miljoen mensen Zwolle te vinden voor een dag of paar dagen weg."

Tilburg

Van Voornveld is niet bang voor een afname van de belangstelling, nu Koningsdag volgend jaar in Tilburg plaatsvindt. "In Dordrecht plukken ze nog steeds de vruchten van Koningsdag 2015. Bovendien krijgen wij in Zwolle met de Primark, de Zara en de Hudson's Bay grote publiekstrekkers erbij.”

Foto: ANP