Nieuws Koopkrachtcrisis

Bakkerijen steeds vaker dicht omdat een brood bakken te duur wordt

Bakkers openen de deuren minder vaak om zo kosten te besparen. Steeds meer brood- en banketbakkers worden geconfronteerd met een torenhoge energierekening. Hierdoor vreest een groeiend deel van de bakkerijen het nieuwe jaar niet te halen, zegt de Nederlandse Brood- en banketbakkers Ondernemersvereniging (NBOV) tegen NU.nl.

Douwe van Veen 6 september 2022

Bakker dicht energie rekening

Net als veel Nederlandse huishoudens zien ook steeds meer bakkersbedrijven hun vaste, goedkopere energiecontracten omgezet worden in dure variabele contracten. ,,Zo'n energiecontract is nu wel acht tot tien keer duurder dan vorig jaar", zegt voorzitter Arend Kisteman van NBOV in gesprek metNU.nl.

Bij een bakker met energievretende ovens gaat het dan niet om honderden, maar duizenden euro's extra kosten per maand. Doordat steeds meer bakkers met nieuwe, duurdere contracten te maken hebben, gaat nu gemiddeld zo'n 8 procent van de kosten van een brood naar energie. Vorig jaar ging het nog om een aandeel van tussen de 4 en 5 procent.

Lees ook: Vonhof: ‘Mkb kan alle lastenverzwaringen niet dragen’

Verduurzaming wordt dan vaak als oplossing aangedragen, maar dat is volgens Kisteman te makkelijk gedacht. "Je moet dan de oven laten ombouwen of een nieuwe aanschaffen, maar dat kost al gauw tienduizenden euro's. Bakkers hebben in coronatijd schulden opgebouwd, dus banken zijn niet happig op geld lenen aan ons", aldus de NBOV-voorzitter.

'Hogere kosten zijn haast niet door te berekenen'

De hogere energierekening komt boven op de andere gevolgen van de oorlog in Oekraïne. Sinds de Russische invasie zijn de prijzen van onder meer tarwe flink gestegen. Het is volgens de NBOV-voorzitter, die zelf ook een bakkerij bezit, haast onmogelijk om die kosten door te berekenen: "Dan praat je over 50 tot 70 cent meer op een brood."

En dus proberen bakkers op andere manieren kosten te besparen. Volgens Kisteman gaan steeds meer bakkerijen maximaal vier of vijf dagen per week open, in plaats van de gebruikelijke zes dagen.

NBOV roept het kabinet dan ook op met een tijdelijke overbruggingsregeling te komen. "Het water komt ons echt tot aan de lippen. Als er niets gebeurt, vrees ik dat volgend jaar een groot deel van de branche dicht is", zegt de NBOV-voorzitter.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws