Nieuws Koopkrachtcrisis
Unox, Iglo, Hak en Bolletje slaan handen ineen voor hulp aan Voedselbank
Vier oer-Hollandse bedrijven schieten de Voedselbank te hulp om het groeiend aantal gezinnen dat het nodig heeft te helpen. Leo Wijnbelt, voorzitter van Voedselbanken Nederland, maakt zich ernstige zorgen, omdat hij ziet dat het aantal klanten de laatste weken heel hard oploopt.

Foto: Shutterstock
De druk op de Voedselbank wordt steeds groter. In korte tijd groeide het aantal klanten van 90.000 naar 112.000 gezinnen die afhankelijk zijn van voedselpakketten. Met name de laatste acht weken stijgt het aantal gezinnen in nood hard. De verwachting is dat het aantal klanten deze winter met minimaal 40 procent gaat toenemen ten opzichte van begin dit jaar. ,,Er is vanwege de energiecrisis en de inflatie meer vraag naar voedselpakketten dan ooit. De situatie is nu al kritiek bij de Voedselbank, en dan moet de winter nog komen. We verwachten dat de vraag naar voedzame pakketten dan alleen nog maar verder zal toenemen’’, legt Leo Wijnbelt, voorzitter van Voedselbanken Nederland, uit in het AD.
De voorzitter is dan ook ‘ontzettend blij’ dat Unox, Iglo, Hak en Bolletje samen de Voedselbank te hulp schieten om gezinnen die het nodig hebben te helpen. De vier Hollandse voedselproducenten slaan de handen ineen en vergroten deze winter hun steun aan de Voedselbank. ,,We zien hier nu groepen binnenstappen die voorheen prima zelf konden rondkomen. Ook gepensioneerden hebben het zwaar. Ik hoop echt dat de mensen die het nodig hebben ons kunnen vinden, want de schaamtedrempel is nog steeds heel hoog.’’
Lees ook: 'Achteruit hollende' omzet mkb-ondernemers lijkt aankondiging recessie
500.000 blikken, 600.000 potten groenten
,,De verhalen komen hard binnen. Veel mensen die letterlijk in de kou zitten, gezinnen die met honger naar bed gaan en weer opstaan. Dit raakt ons in het hart. Daarom hebben wij, als Hollandse merken, de vraag gesteld wat wij kunnen doen om hen, ook deze winter, een warm thuiskomen te geven’’, zegt Esther Slegtenhorst-Van Spronsen van Unox.
Unox zal 500.000 blikken en zakken soep doneren aan de Voedselbank om mensen de winter door te helpen. Hak, net als Unox ook al jaren vaste donateur, verhoogt de schenking naar 600.000 potten groenten. Daarnaast komt Iglo met 10.000 volledige voedzame maaltijden en 10.000 groentenmixen, en Bolletje met 120.000 ontbijt- en tussendoorproducten.
Lees ook: Wierdense horeca-ondernemers sluiten na 48 jaar noodgedwongen de deuren
Het is een stap in de goede richting. Maar er is volgens de partijen, die zich samen het ‘Wintercollectief’ noemen, nog veel meer nodig om klanten van de Voedselbank te voorzien van voldoende voedselpakketten. ,,Nu we onze krachten bundelen kunnen we meer betekenen. Maar er zal nog veel meer bij moeten. Wij hopen dat nog meer bedrijven uit de voedingssector, groot en klein, dit voorbeeld volgen en zich aansluiten bij ons Wintercollectief. Niet alleen vaste donateurs; ook bedrijven die nog niet eerder hebben gedoneerd zijn uiteraard van harte welkom’’, zegt Becky Nascimento van Iglo.
Archieffoto van de voedselbank in Den Bosch, waar de kratten worden uitgestald om de producten te tellen voordat de voedselpakketten worden samengesteld. Foto: Roel van der Aa
Tekort aan voedzaam eten
Hoewel de zorgen dus nog niet zijn opgelost, is de Voedselbank blij met de extra donatie. Wijnbelt: ,,Zo kunnen we de mensen die het extra zwaar hebben op dit moment gevarieerd en gezond voedsel blijven aanbieden. Dit is echt hartverwarmend. Het gaat hier om enorme aantallen. Het is geweldig om te zien dat verschillende Nederlandse producenten uit de industrie allemaal op hun eigen manier bijdragen om mensen in armoede te helpen.”
De hulp van voedselproducenten is hard nodig omdat er enerzijds steeds meer gezinnen in nood zich melden en anderzijds steeds minder eten bij één van de 172 voedselbanken in Nederland terechtkomt. ,,We hebben een enorm tekort aan vooral voedzaam eten, zeker nu we de winter ingaan en verse producten moeilijker te krijgen zijn’’, zegt Wijnbelt. Ook komt er in totaliteit minder volume binnen, omdat bedrijven er steeds beter in slagen om voedselverspilling tegen te gaan. Natuurlijk juichen wij dat ook toe, maar de Voedselbank ziet daarmee de tekorten verder oplopen.’’
Lees ook: Niet alleen bakkers, ook groentewinkels richting faillissement: 'De kosten exploderen'