Nieuws Koopkrachtcrisis

Hans Biesheuvel (ONL): 'Wie komt er in politiek Den Haag nog op voor de ondernemer?'

Het zijn, wederom, ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf die het gelag betalen, zij worden voor miljarden extra aangeslagen om de koopkracht van Nederlanders op peil te houden. ONL-voorman Hans Biesheuvel is op zijn zachts gezegd niet te spreken over de oplossingen die het kabinet voor ogen heeft. 'Ondernemers zijn een vergeten groep in Den Haag.'

Eduard Voorn 2 september 2022

Premier mark rutte koopkrachtcrisis

Premier Mark Rutte.Foto: ANP

De Ondernemer Vandaag: het laatste ondernemersnieuws

Alles weten over wat het kabinet wel (en niet) gaat doen tegen de koopkrachtcrisis? Het laatste nieuws over Prinsjesdag als eerste lezen of beluisteren via de nieuwsupdate? Meld je aan voor onze dagelijkse lunch-nieuwsbrief De Ondernemer Vandaag, die doordeweeks rond 12.00 uur in je mailbox valt. Dat kan via deze link.

Lees ook: Koopkrachtcrisis: dit is het miljardenpakket van kabinet Rutte IV

Hans Biesheuvel baalt. De voorman van ondernemersorganisatie ONL is normaliter de redelijkheid zelve, maar nu niet meer. Voor de derde maal in korte tijd worden ondernemers door de regering gebruikt als ‘pinautomaat’, nu om de draconische steunpot van 16 miljard euro mede te financieren. ,,Ik zag het aankomen, maar het is erger dan ik had gedacht. Iedere keer gaat het nog makkelijker dan de vorige keer. De rekening wordt voor 100 procent bij ondernemers neergelegd. Neemt niemand het voor ondernemers op in het kabinet en de Tweede Kamer?”

Als dat nog niet genoeg is, komt FNV-voorman Tuur Elzinga vandaag ook met zijn wensenlijst naar buiten. Hij wil dat het bedrijfsleven de lonen opschroeft, en de mogelijke verhoging van het minimumloon met 10 procent is nog maar het begin. Het moet naar 14 euro per uur, zegt Elzinga tegen het AD: ,,Daarnaast hebben we nog drie andere eisen: een maximum aan de energieprijzen, een verhoging van de belasting op winst en verhoging van de belasting op inkomen uit vermogen.”

Lees ook: Deze werkgever betaalt helft van energierekening van personeel: ‘Voelen het als onze plicht’

'Ondernemers een vergeten groep in Den Haag'

Hans Biesheuvel hoort het allemaal gelaten aan. Hij verzucht dat ondernemers in Den Haag ‘een vergeten groep aan het worden is’. De VVD lijkt niet meer de partij voor ondernemers, zegt hij.

,,Mijn analyse is dat de politiek het op dit moment te druk heeft met elkaar. Ze hebben daardoor ook geen aandacht voor ondernemers. Dat moet juist wel, omdat ondernemers zorgen voor het verdienvermogen van Nederland. Ik snap best dat dat we bij moeten dragen. Maar hoe het gaat is niet goed. Daarnaast draaien ze aan zoveel knoppen dat het ook nog eens moeilijker en ingewikkelder gaat worden. Het gaat echt ten koste van het ondernemersklimaat.”

"Mijn analyse is dat de politiek het op dit moment te druk heeft met elkaar. Ze hebben daardoor ook geen aandacht voor ondernemers"

Uitgestelde belastingen, hoge energierekening en personeelstekort

De verhoging van het opstaptarief in de winst- of vennootschapsbelasting van 15 naar 19 procent – dat vooral het mkb treft - komt volgens Biesheuvel bij de andere problemen waar zijn achterban mee worstelt. ,,We kampen nog steeds met de naweeën van corona. 280.000 bedrijven moeten vanaf volgende maand hun uitgestelde belasting gaan betalen. Daarnaast moeten ook zij die hoge energierekening betalen en zorgt het personeelstekort ook voor grote uitdagingen.”

Wat kan er nog meer uit de hoge hoed komen van Rutte IV? Biesheuvel heeft het vermoeden dat de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) wordt versoberd. Het laatste jaar wordt daar in Den Haag over gesproken. Wie een onderneming schenkt of nalaat, krijgt te maken met een fiscaal afrekenmoment. Om te voorkomen dat de continuïteit van bedrijven in gevaar komt, is de bedrijfsopvolgingsregeling in het leven geroepen.

"280.000 bedrijven moeten vanaf volgende maand hun uitgestelde belasting gaan betalen. Daarnaast moeten ook zij die hoge energierekening betalen en zorgt het personeelstekort voor grote uitdagingen"

Hans Biesheuvel, ONL

'Misschien wordt neergang zelfstandigenaftrek opgevangen door hogere toeslagen'

In de inmiddels uitgelekte stukken komt nu nog summier de zelfstandig ondernemer aan bod. De zelfstandigenaftrek wordt sneller afgebouwd, is alles wat nu bekend is. Het plan was al om deze aftrek tot 2036 stapsgewijs terug te brengen naar 3240 euro. ,,Misschien worden de stappen nu nog groter, waardoor zelfstandigen meer belasting moeten gaan betalen en er juist in koopkracht verder op achteruit gaan”, zegt Cristel van de Ven, voorzitter Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN) en sinds kort SER-lid.

Van de Ven reageert vooralsnog gematigd, ze wil eerst het volledige pakket zien zoals dat wordt gepresenteerd op Prinsjesdag. ,,Wat relevant is, is of de neergang (gedeeltelijk) gecompenseerd wordt door hogere zorg- en huurtoeslag en verlaging van het belastingpercentage in de eerste schijf van de inkomstenbelasting. Of het pakket aan maatregelen in samenhang zal leiden tot koopkrachtverbetering voor zelfstandigen, zal dus nog moeten blijken.”

"De versnelde afbouw van de zelfstandigenaftrek maakt het nog urgenter dat hier snel een plan voor komt"

Cristel van de Ven, voorzitter VZN

Van de Ven wil overigens ook dat in de stukken van Prinsjesdag stil wordt gestaan bij de positie van zzp’ers en hun mogelijkheden een eigen bedrijfsbuffer op te bouwen. In gesprekken met (top)ambtenaren en ministers pleitte zij meer dan eens hiervoor. ,,Met dat geld kun je vraaguitval en kostenstijgingen opvangen, aan je pensioen bouwen, je opleiding betalen of een verzekering betalen. De versnelde afbouw van de zelfstandigenaftrek maakt het nog urgenter dat hier snel een plan voor komt.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws