Nieuws Koopkrachtcrisis

Retailexpert Fred Rutgers: 'Er komt een perfecte storm op de retail af'

Het consumentenvertrouwen staat lager dan ooit tevoren. Tegelijk moeten in oktober de leningen voor de coronasteun worden terugbetaald. Alle ingrediënten zijn aanwezig voor een perfecte storm, meent Fred Rutgers. De curator gaat het druk krijgen, vreest de retailwatcher.

Rodrick de Munnik 22 augustus 2022

Winkel leegstand koopkracht energie inflatie

Er komen gouden tijden aan als je curator bent, meent Fred Rutgers. Foto: ANP.

Nog nooit waren consumenten zo pessimistisch over de economie als nu. De graadmeter van het CBS staat op min 54 over augustus, waar het gemiddelde over de laatste 20 jaar op min 9 staat. Voor de komende twaalf maanden zijn de tekenen niet goed. Dat, met de hoge rentestand, heeft gevolgen voor de investeringen: ook ondernemers houden de hand op de knip. Bron: opnieuw het CBS.

Kan het nog dieper wegzakken, dat consumentenvertrouwen, vraagt Fred Rutgers zich af. ,,Het heeft inmiddels alle tekenen van een kopersstaking. De consument kijkt of die nieuwe wasmachine echt wel zo nodig is. Of die winterjas niet nog een jaar mee kan. En houdt zo het geld in de zak. We lezen overal over de jubelcijfers in de horeca, maar het zijn allemaal uitgestelde bestedingen. Dat gebeurt nu in de winkel.”

''Het wordt tijd om planken voor de ramen te slaan en de spullen vast te lijmen, want het gaat flink stormen. Vooral de grijze muizen onder de ondernemers gaan er last van krijgen''

Ideaal scenario voor drukte bij de curator

De gevolgen zijn er voor de hele retail. ,,Na de winkelier wordt de groothandel getroffen. Daarna de producenten. Alle omzetten stagneren, dus het is wachten op het moment dat er klappen gaan vallen.”

Dat dat moment aanstaande is, ziet de retailwatcher al een tijdje aankomen. ,,We moeten ons klaarmaken voor de perfecte storm. In oktober gaat de Belastingdienst uitstaande schulden vanwege de coronasteun incasseren, terwijl er tegelijk sprake is een historische koopkrachtdaling en alle serieuze aankopen daardoor worden uitgesteld. Het is een ideaal scenario voor drukte bij de curator.”

Lees ook: Hoogleraar Eijffinger: 'Het zou terecht zijn als de overheid ingrijpt, maar prijzenwet verkeerde instrument'

Duidelijk signaal van de burger

Rutgers snapt de consument wel. Die geeft een duidelijk signaal, meent de retailwatcher. ,,De burger mist daadkracht en leiderschap. Dat er een crisis op ons afkomt is duidelijk. Maar we missen een leider die zegt: 'hier linksaf en dan even een stukkie rechtdoor, dan komen we er wel'.”

Nou ja, nuanceert Rutgers, die daadkracht heeft het kabinet wel. ,,Alleen op de verkeerde dossiers. Als het ideologisch uitkomt, dan kan alles. Als het niet uitkomt is het te duur of is er geen tijd meer om het in te voeren. Wat dat betreft houdt Kaag met D66 het kabinet in gijzeling. Rutte voert uit om zolang mogelijk aan de macht te blijven. Want niemand van de betrokken partijen heeft belang bij een crisis.”

Lees ook: Expert Rutgers: 'Prijzenwet niet het antwoord op koopkrachtcrisis'

Vooral de grijze muizen gaan het lastig krijgen

Een oplossing ziet Rutgers in een nieuw economisch model, waarin stakeholders met elkaar samenwerken om vooruitgang te bewerkstelligen. Een nieuw Poldermodel, Akkoord van Wassenaar. Zoiets. ,,Neem duurzaamheid. Daar kun je natuurlijk een prima businesscase van maken, waarin veel ondernemers betrokken kunnen worden. Dat is goed voor de werkgelegenheid van het land. Maar die urgentie zie ik niet bij het kabinet.”

Daarom steekt hij de ondernemers maar een hart onder de riem. ,,Het wordt tijd om planken voor de ramen te slaan en de spullen vast te lijmen, want het gaat flink stormen. Vooral de grijze muizen onder de ondernemers gaan er last van krijgen. Dus mijn advies is: probeer jezelf uniek te maken. Ga niet doen wat de rest al doet, want daar ga je het niet mee redden. Juist nu is het de tijd om te laten zien dat je ondernemer bent. Uiteindelijk komt het altijd goed. Dat is mijn stellige overtuiging.”

Fred Rutgers

Retailtrendwatcher/groeicoach

,,Ik ben in 1960 geboren in een winkel. Dat wil zeggen, mijn ouders hadden een boek- en kantoorboekhandel en ik ben bijna letterlijk geboren achter de kassa. Die winkel bepaalde het leven binnen ons gezin. De hele dag was iedereen bezig met die winkel en de gesprekken gingen altijd over de winkel, de klanten, de zorgen, de kansen en de dromen voor de toekomst. Het ondernemen is mij dus met de paplepel ingegeven."

Download hier gratis zijn e-boek.

Experts, politiek, organisaties en ondernemers over problemen en oplossingen: Dit is wat je moet weten over de koopkrachtcrisis en inflatie

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws