Nieuws Koopkrachtcrisis

Supermarkteigenaar Groesz (PLUS) schrapt btw op groenten en fruit: ‘Ik wil een signaal afgeven’

Supermarkteigenaar Bart Groesz van de PLUS-supermarkt in Rozenburg schrapt een week lang de 9 procent btw op groenten en fruit.

Linda van der Klooster (AD) 26 augustus 2022

Bart groesz supermarkt geen btw

Bart Groesz rekent een week geen btw op groenten en fruit, want hij hoort zijn klanten steen en been klagen over de hoge prijzen. Foto: AD/Peter de Jong Fotografie.

Lees ook: Dit is wat je moet weten over de koopkrachtcrisis en inflatie

Bart Groesz protesteert hiermee tegen de steeds hogere prijzen in de winkels en de regelgeving. Vanaf zondag hoeven de klanten geen btw te betalen. Groesz moet de btw wel gewoon afdragen, dus de actie kost hem geld. ,,Ik wil een signaal afgeven.”

De Rozenburger hoopt dat de klanten een petitie willen ondertekenen waarin ze het kabinet oproepen om de btw op gezonde voeding te schrappen. Hij zegt dat zijn klanten klagen over de duurdere boodschappen. ,,Ze konden altijd net rondkomen maar komen nu elke maand geld tekort.”

Lees ook: Koopkrachtcrisis: FNV-voorzitter Elzinga blijft vinden dat overheid maximumprijzen moet gaan bepalen

Computers Belastingdienst kunnen extra btw-tarief niet aan

Het kabinet wil de btw op groenten en fruit pas in 2024 eraf halen, maar Groesz vindt dat het sneller moet. Nu loopt het spaak omdat de computers van de Belastingdienst een extra btw-tarief, naast de bestaande 9 en 21 procent, niet aankunnen. Het Europees Parlement stemde al in 2019 voor een verlaging van de btw op groenten en fruit om gezonde voeding te stimuleren, maar het kabinet maakte hier geen gebruik van.

Volgens Groesz valt met de btw-verlaging ook het argument weg dat ongezond eten goedkoper is.

Lees ook: Inflatie: hoe kun je als ondernemer jouw klanten toch ‘verleiden’ tot koop?

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws