Nieuws Koopkrachtcrisis
Topdrukte bij pandhuizen en goudinkopers door stijgende prijzen
Door de torenhoge inflatie en de stijgende energieprijzen verpanden mensen vaker hun gouden sieraden of dure spullen. Het is dit jaar veel drukker bij pandhuizen en goudinkopers, bovendien verschijnen er steeds meer klanten uit de middenklasse aan de balie.

Afbeelding: Shutterstock.
Lees ook: Dit is wat je moet weten over de koopkrachtcrisis en inflatie
Verpanden klinkt misschien als iets van vroeger. Maar het wordt het snel drukker bij de ketens die deze dienst aanbieden. De jaarlijkse ‘dip’ in de omzet van pandhuizen aan het begin van de zomer, vanwege de storting van het vakantiegeld, is vrijwel uitgebleven, blijkt uit een rondgang van RTL Nieuws. ,,Voor veel mensen is dit een noodgreep”, waarschuwt het Nibud.
Het budgetinstituut waarschuwde al langer dat steeds meer gezinnen, ook met een modaal inkomen, in de knel komen. Aan de balie van de pandhuizen zien ze het nu gebeuren.
FNV: prijzenwet als oplossing koopkrachtcrisis
De prijzenwet moet de oplossing bieden voor de koopkrachtcrisis, betoogde Tuur Elzinga, voorzitter van de FNV, eerder in augustus. Met die prijzenwet kan het kabinet een maximumprijs invoeren voor boodschappen of energie. Dat bedrijven dan omzet moeten inleveren, vindt Elzinga niet onredelijk. ,,Wat we nu zien is dat door de inflatie de burgers verarmen, terwijl bedrijven recordwinsten maken. Er is geld zat, maar dat zit allemaal bij bedrijven."
In De Ondernemer-podcast - hieronder te beluisteren - motiveert de FNV-voorzitter zijn voorkeur voor de prijzenwet verder; een plan dat ook is ontstaan door de uitslag van het FNV-onderzoek naar 'de scheve welvaartverdeling'. Daarin kwam onder meer naar voren dat 80 procent van de ondervraagden voor het zwaarder belasten van grote bedrijven is. Ook daar reageert Elzinga in de podcast op.
'Exorbitante winsten van bedrijven zijn niet meer uit te leggen'
In een eerder interview met deze website stelde Sylvester Eijffinger, emeritus hoogleraar aan de Tilburg University, dat het 'terecht zou zijn als de overheid ingrijpt'. Van de prijzenwet invoeren is hij geen voorstander. ,,De huidige prijsstijgingen zijn niet uit te leggen. Bedrijven als Shell maken miljarden extra winst, terwijl burgers in acute financiële problemen raken. Er wordt gesproken dat er bijzondere omstandigheden aan de huidige prijsstijgingen ten grondslag liggen, zoals de oorlog in Oekraïne, maar het mag niet zo zijn dat bedrijven dat gebruiken om te profiteren. Het zijn mooie praatjes. Bestuurders van die bedrijven krijgen mooie bonussen, maar durven hun gezicht niet meer te laten zien. Terecht, want het is gewoon niet meer uit te leggen.”
Praktische en technische bezwaren tegen prijzenwet
Maar: geen prijzenwet dus, voor Eijffinger. Hij ziet vooral praktische en technische bezwaren. ,,Om een maximum te kunnen vaststellen moet je heel veel van een product weten. Wat is bijvoorbeeld de basisprijs van een product? Maar ook in de uitvoering voorzie ik problemen. Wie gaat de wet handhaven? Gaan we weer boa's inzetten? Bij de FNV geloven ze nog altijd dat je een verandering van gedrag kunt afdwingen met wetten.”