Nieuws Koopkrachtcrisis

Deze werkgever betaalt helft van energierekening van personeel: ‘Voelen het als onze plicht’

Je baas die de helft van je energierekening betaalt, dát wil iedereen wel. Zeker met de huidige torenhoge energieprijzen. Voor de ruim tweehonderd medewerkers van het bedrijf DAEL in het Westlandse Maasdijk wordt dit komende winter ook écht werkelijkheid. De directie wil niet dat haar medewerkers in de problemen komen en trekt flink de knip. ,,Wij voelen het als onze plicht om dat te doen.”

Fred Vermeer (AD) 2 september 2022

Werkgever energierekening personeel koopkracht inflatie DAEL Maasdijk

Jeroen van Leeuwen, directeur van DAEL uit Maasdijk, tussen dozen met warmtepompen. Die kunnen zijn medewerkers tegen een aantrekkelijke prijs aanschaffen. Foto: Thierry Schut

Het klinkt een beetje als ‘Hier met je rekening’, een jaarlijks terugkerende actie op een landelijk radiostation, en daar is het stiekem ook een beetje van afgeleid, vertelt directeur Jeroen van Leeuwen van DAEL. Het begon met de berichten die hij om zich heen hoorde en las over de gestegen gasprijzen en toen hij zijn eigen energierekening onder ogen kreeg, wist de directeur zéker dat hij iets voor zijn medewerkers moest doen deze winter.

,,Als de vaste lasten met honderden euro’s stijgen dan komen er echt mensen in de problemen”, zegt Van Leeuwen in het AD. ,,En dat willen we natuurlijk niet. Als mensen thuis in de problemen komen dan heeft dat ook effect op het werk. Wij voelen het daarom als onze plicht om iets te doen. Het is een stukje waardering naar ons personeel. Wij willen een aantrekkelijke werkgever zijn en mensen ook voor de langere termijn aan ons binden. We doen het werk met elkaar en ook in deze tijden moeten we voor elkaar klaarstaan. Die saamhorigheid hebben wij hoog in het vaandel staan.”

Lees ook: Cor Molenaar over miljardenpakket: 'Compensatie sigaar uit eigen doos, energie moet nutsvoorziening worden'

'Hier met je energierekening, DAEL betaalt'

Daarom geldt de actie voor alle ruim tweehonderd medewerkers die bij DAEL, een totaalinstallateur in de utiliteit, op de loonlijst staan. ,,Zij mogen hun energierekening van de maanden november tot en met maart volgend jaar bij ons declareren”, vervolgt Van Leeuwen. ,,Dan betalen wij de helft daarvan. Ja, dat is een forse investering, maar het is op dit moment wel nodig. Wij zien het ook als een investering in ons personeel en daarmee ook in de toekomst van ons bedrijf. We zijn een familiebedrijf en dat willen we vooral blijven, ook met de groei die we nog steeds doormaken. En daar horen dit soort dingen ook bij.

‘Hier met je energierekening, DAEL betaalt’ is een actie die gericht is op de korte termijn, op het ‘overleven’ van komende winter, maar ook voor de langere termijn steekt DAEL alle medewerkers de helpende hand toe. ,,Wij bieden onze mensen aan om hun huizen te verduurzamen tegen een aantrekkelijke prijs”, legt directeur Van Leeuwen uit. ,,Dan hebben we het over isolatie, een warmtepomp en zonnepanelen. Dat is soms best een investering en kan wel 20.000 euro kosten. Daarom hanteren wij een gereduceerd tarief. En mochten mensen hulp nodig hebben bij de financiering, dan springen wij bij met een lening tegen een lage rente.”

"Dit geeft wel een bepaalde rust bij mensen die wat krapper bij kas zitten. En het geeft een hele positieve ‘vibe’ op de werkvloer"

Wesley van Dop, operationeel manager DAEL

Allemaal een Green Egg bij jubileum

De ruim tweehonderd medewerkers van DAEL werden zeer aangenaam verrast door deze bijzondere geste van hun werkgever. ,,Ja, dit is een hartstikke mooi gebaar naar de medewerkers”, zegt Wesley van Dop, operationeel manager in de ‘telecomtak’ van het Westlandse bedrijf. ,,Dit geeft wel een bepaalde rust bij mensen die wat krapper bij kas zitten. En het geeft een hele positieve ‘vibe’ op de werkvloer. Dit past helemaal bij het bedrijf dat DAEL is: elkaar helpen.”

Barbara Slikkerveer, officemanager bij DAEL Security, is erg blij met deze actie van haar werkgever, al zocht ze wel even naar het ‘addertje onder het gras’. ,,Maar dat is er helemaal niet”, zegt ze. ,,DAEL is uniek in het bedenken van leuke acties. Zo kregen we in coronatijd bij het twintigjarig bestaan van het bedrijf allemaal een Green Egg. Dat verwacht je ook niet.”

Lees ook: Koopkrachtcrisis: dit is het miljardenpakket van kabinet Rutte IV

Goed moment voor warmtepomp

Slikkerveer is vooral blij voor de mensen die een wat minder hoog salaris hebben of in een ouder huis wonen. ,,De energierekening zal zeker verdubbelen, daar moet je wel op rekenen. En wij zitten al een tijdje te dubben over zonnepanelen, dus het is nu wel een uitgelezen kans om daar goed naar te kijken.”

Dat laatste gaat Robert Verkerk ook doen. ,,Ja, wij hebben het ook net over zonnepanelen. En zo’n warmtepomp is wel een investering, maar nu wel een goed moment daarvoor.” En over de energierekening: ,,Ze zijn gek dat ze dat doen, was mijn eerste reactie. Dit is echt een unieke actie, dat zie je nergens. Mijn vrouw was er ook erg blij mee. Wij hebben samen ook nog twee kinderen en dan gaat de energierekening echt wel omhoog.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws