Een hevige stortbui gooide gisteren roet in het eten. De klanten druppelden binnen, maar na de bui werd het rustig. Alsof de gebeden van fanatieke ChristenUnie-leden, de grootste criticasters van openingstijden op zondag, werden verhoord. Desondanks zijn de geluiden vanuit de winkels positief.
Ewout Groeneveld, exploitant van de Jumbo, beaamt dat het vooralsnog rustiger is in zijn supermarkt dan op zondagen waarop hij aan de beurt was in het roulatiesysteem. "Dan waren we echter één van de acht in plaats van één van de negentien die opengingen in Zwolle. Over een effect op de langere termijn kan ik nog niets zinnigs zeggen."
Tegenvallende omzet zou vandaag bijvoorbeeld aan het weer kunnen liggen, al gelooft Groeneveld meer in toeval dan in toorn van boven.
Geloofsovertuiging"Ik respecteer echter de mening van de ChristenUnie, daarom heb ik er geen moeite mee dat we slechts van twee tot zes open zijn. Zo blijft het karakter van zondagrust 's ochtends en 's avonds gewaarborgd. Ik weet wel dat mensen in Holtenbroek blij zijn. Deze multiculturele wijk kent verschillende geloofsovertuigingen en aan de meesten was het lastig uitleggen waarom we op zondag dicht moesten. Sommige klanten vonden het zielig dat mijn collega's voortaan op zondag moeten werken. Nou, relatief laat beginnen, dubbel uitbetaald krijgen en op tijd weer klaar zijn: ze stonden in de rij om te werken!"
SpreidingAls het tegen half vier droog wordt stromen de parkeerplaatsen in de Aa-Landen vol. Janneke Doeve, werkende moeder van drie dochters en oma van twee ('bijna drie') kleinzoons over superzondag: "Perfect! De boel stond vast in deze wijk als we aan de beurt waren. Mensen blijven voortaan op zondag in hun eigen wijk. Veel beter voor de spreiding. Bovendien is zondagsluiting niet van deze tijd, met al die onregelmatig werkende mensen."
CentrumRond vijf uur is het in de De Coop aan de Vechtstraat iets minder druk, bij de Albert Heijn in de binnenstad lijkt het op een doordeweekse dag, met vier bemande kassa's.
"Lekker relaxed," zegt één van de vakkenvullers, "met dat dubbele loon." Een kassière durft haar mening niet te geven. "Onze manager wil niet dat we iets zeggen."
Waar die manager is?
"Eh, thuis. Vrij vandaag."