Nieuws Financiën

Ondanks gestegen kosten zijn steeds meer ondernemers positief over winst

Nederlandse ondernemers zijn over het algemeen optimistischer over hun bedrijfsresultaat dan een jaar geleden, ondanks de hoge inflatie van de laatste tijd. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) geven de meeste bedrijven aan kostenstijgingen van bijvoorbeeld grondstoffen en energie ten minste voor een deel te kunnen doorberekenen aan hun klanten.

Van onze redactie 23 februari 2022

Winst groei bedrijven

Vooral grote ondernemingen zijn momenteel positief over hun prestaties in het afgelopen jaar. Foto: Shutterstock

Bijna 71 procent van de duizenden ondervraagde ondernemers rekent erop winst te hebben gemaakt over 2021. Over 2020 was dit indertijd nog ruim 62 procent. Dat was het jaar dat de coronacrisis uitbrak en de resultaten van bedrijven extra onder druk kwamen te staan.

Vooral grote ondernemingen zijn momenteel positief over hun prestaties in het afgelopen jaar. In die categorie verwacht meer dan driekwart van de ondernemers een positief resultaat. Er zijn eveneens bedrijven die nog uitgaan van rode cijfers. Maar hun aandeel is met bijna 12 procent wel kleiner dan een jaar geleden. Toen ging het nog om 18 procent van de ondernemers.

'Alleen bij de verhuur en handel van onroerend goed en de landbouw, bosbouw en visserij daalde het aandeel ondernemers dat een positief bedrijfsresultaat verwacht licht'

Centraal Bureau voor de Statistiek

Ondernemers in de horeca en cultuur, sport en recreatie zijn het somberst over winst

Daarnaast zijn er nog ondernemers die min of meer op een break-evenresultaat denken uit te komen en bedrijven die nog geen inschatting van hun resultaat durven te maken. De afgelopen tijd hebben veel grote beursgenoteerde bedrijven zelf al hun jaarresultaten gepubliceerd. Maar bij de meeste andere ondernemingen duurt het doorgaans wat langer voor de boeken over het afgelopen jaar kunnen worden vrijgegeven.

Als gekeken wordt naar sectoren dan zijn het vooral de bouwbedrijven die zeggen winstgevend te zijn geweest in 2021. In de horeca en cultuur, sport en recreatie is men daarentegen het somberst, al is ook hier het beeld een stuk gunstiger dan een jaar terug. Alleen bij de verhuur en handel van onroerend goed en de landbouw, bosbouw en visserij daalde het aandeel ondernemers dat een positief bedrijfsresultaat verwacht licht.

Financiële instellingen zijn niet meegenomen in het onderzoek, dat is gedaan samen met ondernemersorganisaties, de Kamer van Koophandel (KVK) en het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB).

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws