Nieuws Financiën

Krijgt Deventer een Zara, Primark of toch..?

Door het faillissement van V&D ontstaat een gapend gat op Brink 100, de drukste plek van Deventer. Daar moet een discotheek komen, gonst het op de sociale media. Dat is niet waarschijnlijk, maar wat wel?

Bas Klaassen & Rudi Hofman | Foto: Emiel Muijderman 19 februari 2016

Vend emiel muijderman

De Stentor liet mensen die het kunnen weten reageren op de meest gehoorde geruchten. Belangrijk om te weten is dat pandeigenaar Maré Elizen het pand wil splitsen in twee delen. De onderhandelingen over één helft daarvan, met 'een grote buitenlandse modeketen die tot nu toe nog niet in Deventer zit', zijn volgens hem op een haar na gevild.

ConcurrentieRetailspecialist Harrie Jager uit Gelselaar ziet er geen bezwaar in als zich eventueel twee kledingconcerns vestigen op de Brink 100. ,,Tegenwoordig zoekt de concurrentie elkaar juist op. Je ziet dat winkelstraten daardoor ook een zekere dynamiek krijgen. De consument vindt het prettig om in één straat of één gebied dezelfde sfeer of doelgroepbeleving te vinden.''

Als andere opties voor het voormalig V&D-pand noemt Jager - die jarenlang in Deventer woonde en werkte - onder meer een warenhuis- en/of outletformule, zoals Hudson's Bay Company die kent, en een op een specifieke doelgroep gerichte lifestyle-winkel.

Groot genoegDe naam die je wist dat zou komen. Dit kledingwinkelconcern met Ierse roots is volgens retaildeskundige Harrie Jager - net als ZARA - 'een zeer serieuze optie'. ,,Al is het de vraag of Primark Deventer qua markt groot genoeg vindt'', plaatst de in Gelselaar woonachtige Jager een kanttekening. Volgens Cor Molenaar is Deventer niet per se te klein voor een Primark. Ook het winkeloppervlakte zou niet te klein zijn. Molenaar: ,,In Rotterdam heb je drie Primarks. En de Primark in Hoofddorp is volgens mij niet veel groter.''