Nieuws Financiën

La Place fraaie buit voor Jumbo

David Bremmer en Annemiek van Dongen 27 januari 2016

Laplacefraaiebuitjumbo1065

Opnieuw slaat Jumbo een grote slag. Na eerder Super de Boer en C1000 neemt de supermarktketen van de Brabantse familie Van Eerd nu de zestig losse vestigingen van La Place over, schrijft het AD woensdag.Lees ook:'Faillissement biedt unieke kans'

Behalve de losse filialen omvat de koop ook het hoofdkantoor en de andere bezittingen van La Place. Met de overname lijken de banen van 1700 van de ruim 5000 La Place-medewerkers veilig. Hoeveel Jumbo exact betaalt voor La Place is niet bekendgemaakt. Maar ingewijden vertelden het AD eerder dat de externe filialen 40 tot 45 miljoen euro kunnen opbrengen.

OorlogspadHet is de zoveelste keer dat het Brabantse familiebedrijf op oorlogspad is. Bezat Jumbo vlak na de eeuwwisseling een schamele 36 winkels, dankzij de aankoop van Super de Boer en C1000 zijn dat er nu bijna zeshonderd. De omzet verveelvoudigde spectaculair van 400 miljoen naar 6,6 miljard euro.

La Place lijkt een fraaie buit: de in 1987 opgerichte formule is de winstmaker van V&D en zorgt voor een kwart van de omzet. Jaarlijks trekken alle filialen 35 miljoen bezoekers. De zestig losse La Place-restaurants zijn gevestigd langs snelwegen als de A4, grote treinstations, Schiphol en populaire locaties als de Ziggodome.

(Tekst gaat verder onder foto)

Slimme zetMet de koop van La Place troeft Jumbo Ahold af, dat eveneens als kandidaat-koper werd genoemd. Hoewel het een financieel risico is, is de overname strategisch een slimme zet, stelt Maarten Beernink die zowel over Jumbo als La Place een boek schreef. "Het stelt Jumbo in staat om op service en kwaliteit de strijd te winnen van Albert Heijn. AH is in Nederland de onbetwiste nummer één, en krijgt door de fusie met de Belgische supermarkt Delhaize nog meer macht om goedkoper in te kopen."

De 63 La Place-vestigingen binnen V&D met zijn ruim drieduizend personeelsleden vallen voorlopig buiten de deal. Jumbo heeft echter de intentie die ook uit te baten, mocht V&D een doorstart maken.

Tweede levenEen tweede leven voor het bankroete warenhuis is met de verrassende deal een stuk waarschijnlijker geworden, meent Vastgoedadviseur Cushman & Wakefield. "Met een sterke Nederlandse organisatie als Jumbo is er absoluut een grotere kans op een succesvolle doorstart", zegt Jeroen Lokerse die namens ruim twintig grote huurbazen spreekt met geïnteresseerde partijen.

Hudson's BayMomenteel voeren curatoren Kees van de Meent en Hanneke de Coninck-Smolders al een week constructieve gesprekken met een tweetal serieuze gegadigden die het failliete warenhuis deels willen overnemen. Wie dat zijn is onduidelijk, maar eerder werd bekend dat de Canadese warenhuisketen Hudson's Bay serieuze belangstelling heeft getoond voor de circa 25 belangrijkste filialen in de grote steden. De verwachting is dat over enkele dagen meer duidelijk wordt. "Ik ben optimistisch over een doorstart," zegt Lokerse. "In het merendeel van de grote steden blijven goede kansen voor een groot warenhuis. Onder druk wordt alles vloeibaar."

Voor Jumbo biedt La Place ondertussen een mooie aanvulling. "Die keten heeft als geen ander in de vingers hoe je eenvoudige, lekkere gerechten in grote hoeveelheden kunt klaarmaken. Dat is belangrijk omdat supermarkten en horeca steeds meer versmelten. Dat zie je al in de Jumbo Foodmarkten, waar je versgebakken pizza's en sushi kunt eten. De supermarkt schuift steeds meer op richting restaurant, met lage prijzen. Door een restaurantketen over te nemen, heeft Jumbo in één klap al die kennis in huis."