Nieuws Financiën

Lumolabs zet op eigen wijze startups in de markt

Eindhoven krijgt een nieuw huis voor veelbelovende startups voor intelligente via internet verbonden apparaten en virtual reality. Lumolabs onderscheidt zich van bestaande programma's omdat de eigenaren hun eigen geld in de startups steken en er ook praktisch in stappen. Op 1 december start het programma op Strijp-S. Dat schrijft het Eindhovens Dagblad.

Hanneke van den Nieuwenhof | Foto: Kees Martens/ Foto Meulenhof 23 november 2016

Startups eindhoven 1065

Het is moeilijk te geloven dat ze per 1 december in de 400 vierkante meter tellende ruimte op de vijfde verdieping van het Videolab kunnen trekken. Er staan weliswaar een paar wandjes voor de kantoren van hun startups, maar verder is het één grote betonvlakte. De mannen van Lumolabs zijn echter optimistisch. "Dat gaat lukken", lacht Sven Bakkes, een van de directeuren van Lumolabs. Het illustreert de mentaliteit van de 'Lumolabsmannen'. Geloven in jezelf en in je product, in dit geval je startups. Je pakt iets aan en maakt het tot een succes. Al moet je dan misschien af en toe wel een sprintje trekken.

VeelbelovendEn eerlijk is eerlijk: de ruimte mag nog niet in bruikbare staat zijn, maar ruim voordat het programma officieel start, heeft Lumolabs al drie veelbelovende start-ups onder zijn hoede.

VR-game studio Pillow's Willow dat pas een belangrijke prijs won, de fietsenstalling voor thuis BikeClip dat net een Kickstartercampagne is gestart en het gevraagde bedrag al bijna binnen heeft en virtual reality-platform VRee dat deze week een investering van de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) kreeg.

Niet slecht voor een partij die feitelijk nog van start moet gaan.

KruisbestuivingJordy Geuyen, Koen Maas, Sven Bakkes en Andy Lürling vormen de directie van Lumolabs. Allemaal waren ze zo succesvol in hun eerdere professionele leven, dat ze onder meer aan de verkoop van hun aandelen in eerdere bedrijven voldoende middelen hebben overgehouden om nu andere bedrijven te ondersteunen in hun ontwikkeling van start-up naar volwassen bedrijf. Maar ook door zelf als ondernemer het hele traject van keukentafel tot miljoeneninvestering te hebben doorlopen, hebben de heren een groot netwerk opgebouwd en genoeg ervaring opgedaan om start-ups vakkundig te kunnen begeleiden naar de volgende fase. En dat doen ze op een andere manier dan de bestaande initiatieven.

"Natuurlijk heeft Eindhoven met HighTechXL een uitstekend acceleratorprogramma voor startende bedrijven in de hightech sector. Maar wij pakken het anders aan", benadrukt Lürling. "We onderscheiden ons van andere programma's. Niet alleen omdat we er ons eigen geld in steken, maar ook omdat we in de bedrijven stappen. Wij gaan voor een programma van twee jaar, waarbij we deel uit van het team. Dat is ook de reden waarom we willen dat ze zich gedurende het programma van hier in onze ruimte huisvesten. Zo houden we vinger aan de pols en is er ruimte voor kruisbestuiving voor de start-ups."

GeldIn het tweejarige programma wordt een traject met de start-ups doorlopen. In de eerste vier maanden wordt het plan geschreven om het product naar de markt te brengen, het bedrijfsmodel en de branding op poten gezet. In de volgende zes maanden wordt een werkend prototype gebouwd en getest met de klanten. Na dat eerste jaar volgt een crowdfundingcampagne, of worden verdere investeerders aangetrokken. Als dat geld binnen is, volgt de productiefase. In die fase wordt ook de marketing op poten gezet en de worden klanten benaderd. De laatste fase is de scale-up en de lancering van het product.

"In aanvang financieren we de starters zelf. We steken honderd- tot honderdvijftigduizend euro in een startup. Dat is een van de redenen dat we vijf tot zes startups tegelijkertijd wel genoeg vinden", lacht Bakkes. "Een andere reden is dat we hands-on bij de start-ups betrokken willen zijn. In 2017 gaan we op zoek naar geld in de markt om de tweede ronde start-ups te financieren waarmee we in 2018 van start gaan."

VoorwaardenLumolabs roept geïnteresseerde partijen op zich bij hen te melden. "We zoeken nog twee tot drie start-ups", zegt Bakkes. "Voorwaarde is een werkend demonstratiemodel of prototype en de bereidheid om te pitchen. Vervolgens is het ja of nee."

Extra virtuele wereld

Met virtual reality-pak en platform VRee kunnen spelers die zich op verschillende locaties bevinden, samen in een virtuele omgeving met elkaar gamen. Dat betekent dat ze in in de virtuele wereld zichtbaar kunnen bewegen met hun volledige lichaam.

Alle data die via het pak, de handschoenen of hoofdset worden verzameld, worden getransporteerd naar VRee's platform. Via zelfontwikkelde algoritmes worden de data samen gebracht en in een geïntegreerde VR-beeld getoond op de helm van de gebruikers. Via algoritmes volgt VRee ook de positie van spelers. Dit betekent dat de spelers vrij kunnen bewegen in een oneindige speelomgeving. De Brabantse Ontwikkelings Maatschappij investeert onder meer in VRee omdat het toepassingsmogelijkheden ziet in e-sports.

Award beste game

De in Eindhoven ontwikkelde virtual reality-game Pillow's Willow maakt gebruik van de eveneens in Eindhoven ontwikkelde Manus vr-handschoen.

Vorige maand werd het spel uitgeroepen tot beste VR spel ontwikkeld in Nederland. Maar het is niet het enige spel dat onder leiding van Lumo labs wordt ontwikkeld.

"Naast Pillow's Willow hebben we meerdere speldemo's die met veel enthousiasme zijn ontvangen bij partijen als Google, HTC en Oculus", vertelt creatief leider Peter Kortenhoeven. "Op verzoek van de Oculus zijn we momenteel druk bezig met de ontwikkeling van een Oculus Rift versie en een Samsung Gear VR versie van Pillow's Willow. Deze zal in het tweede kwartaal van 2017 te koop zal zijn in de Oculus store."

Persoonlijke fietsenstalling

Nog geen week staat zijn campagne op crowdfunding platform Kickstarter en Maurice Paulssen heeft al meer dan 17.000 van de gevraagde 20.000 euro opgehaald voor zijn BikeClip, een fietsenstalling voor persoonlijk gebruik.

Door het gepatenteerde 'v-vorm'-design is de stalling geschikt voor ieder type fiets. Omdat die niet wordt vastgeklemd op een band, maar op de voor- of achtervork, wordt schade aan velgen of andere onderdelen voorkomen.

Met LUMO labs maakte Paulssen de eerste prototypes die uitgebreid werden getest onder fietsers. Dit resulteerde in verbetering op weg naar het eindproduct, zoals een afdekkap die voorzien kan worden van een eigen design. Met de Kickstarter-lancering zet het team de laatste stap naar massaproductie.