Nieuws Financiën

Markelose recreatieondernemers vrezen voor komst windmolens

Als er in drie Markelose buurtschappen veertien windmolens komen, dan kan de gemeente haar toeristische ambities voor Hof van Twente overboord zetten. Dat zegt bedrijfsleider Robert Jan Kortenoever van het buitencentrum Hessenheem bij Markelo en lid van de gemeentelijke commissie vrijetijdseconomie.

Van onze redactie 3 oktober 2016

Windmolen 19

Volgens Kortenoever en andere ondernemers in de recreatiebranche gaan windmolens en toerisme niet samen. Dit vanwege geluidsoverlast van de 200 meter hoge turbines en omdat ze het landschap ontsieren.

Plannen

Ze zijn daarom tegen de plannen van De Wolff Nederland Windenergie om veertien windmolens te bouwen in de buurtschap Elsen (vier stuks), langs de Schipbeek in Markelosebroek (vier) en langs het Twentekanaal (zes) in het natuurgebied De Meene bij Stokkum.

Markelo telt meer dan twintig campings, waaronder twaalf grotere. „Windmolens mogen niet komen in het toeristische hart van de gemeente. Als dat op bepaalde locaties wel gebeurt, dan kun je een streep halen door de vrijetijd,” aldus Kortenoever.

Overnachtingen

Het stimuleren van de vrijetijdseconomie is één van de pijlers in de sociaal-economische visie van de gemeente om de economie in Hof van Twente te versterken. De gemeente wil bezoekers langer in het gebied vasthouden met als doel 2 procent meer overnachtingen in 2018 tot 5 procent meer overnachtingen in 2030. Daardoor kan ook de werkgelegenheid in deze branche tot 2030 met 5 procent groeien.

Maar Kortenoever voorspelt dat dit niet wordt gehaald als er windmolens komen: „Je krijgt geen toeristen op plekken met herrie. Zet die molens langs de A1.”

Serieus

De VVV Hof van Twente weet van de bezwaren van recreatieondernemers tegen windmolens, zegt directeur Lianne Niemeijer. „Wij nemen die signalen serieus, maar nemen geen standpunt in. De VVV bedrijft geen politiek.” Een aantal ondernemers heeft inmiddels de brancheorganisatie RECRON ingeschakeld.