Nieuws Financiën
Medicijnafval kost Zeeuwse apothekers geld
Zeeuwse apothekers betalen jaarlijks duizenden euro's voor de vernietiging van ongebruikte en oude medicijnen die patiënten bij hen afgeven, meldt PZC op maandagochtend.

Beroepsgroep KNMP heeft bij de Tweede Kamer protest aangetekend. In Middelburg, Veere, Vlissingen en Goes hebben protesten inmiddels geleid tot een proef waarbij gemeenten de kosten dragen. Goes laat weten dat de proef wat de gemeente betreft een succes is en een vervolg mag krijgen.
Volgens de KNMP is zo'n brede aanpak te prijzen. "Want het probleem is juist dat de situatie in elke gemeente afhankelijk is van individuele afspraken", zegt woordvoerder Jasmijn Touw. Zo heeft de gemeente Schouwen-Duiveland de apotheken rechtstreeks in contact gebracht met een afvalverwerker, waardoor de kosten voor de apotheek de helft lager zijn. Alle andere gemeenten gaven aan de apotheken als bedrijven te zien en de ingezamelde medicijnen als bedrijfsafval, waarvoor bij de milieustraat betaald moet worden.
ServiceDe apotheken zijn niet verplicht om afgedankte medicijnen in te zamelen maar doen dit bij wijze van dienstverlening. Van medicijnen die bij de apotheek worden ingeleverd, is zeker dat ze veilig verwerkt worden. Ook zorgen apotheken dat de privacy gewaarborgd wordt: medewerkers zijn gemiddeld een dagdeel per week bezig met het verwijderen van etiketten. Medicijnen vallen onder 'klein chemisch afval' (KCA) en moeten dus eigenlijk naar de milieustraat gebracht worden. Daar staat dan een open krat bij de container voor KCA, waarin de doosjes pillen met naam en al voor iedereen in het zicht (en voor de pak) liggen, hebben bezorgde apothekers bij de KNMP gemeld.