Nieuws Financiën

Meer respect voor Vijfhoek Oldenzaal

Ondernemers in geplaagd winkelcentrum willen snel aan de slag met revitalisatie

Stephan Scheper | Foto: Frans Nikkels 23 maart 2016

Vijfhoek frans nikkels

Het pleidooi om 'hun' winkelcentrum te slopen doet Rob Smulders en Maja Veldhuis-Nijhof pijn. De twee zijn respectievelijk voorzitter en secretaris van de winkeliersvereniging In den Vijfhoek. In de discussie over de toekomst van de Oldenzaalse binnenstad, melden beide bestuurders, voelen de dertien ondernemers in de Vijfhoek zich op het tweede plan gezet. "Er is niet zoveel respect voor de ondernemers en bewoners van de Vijfhoek."

Vijftien jaar"Al vijftien jaar heeft de Vijfhoek het moeilijk, maar niemand die daar aan denkt. Als we ons de laatste vijf jaar zo druk hadden gemaakt om de Vijfhoek én als de Driehoek niet was gebouwd, hadden we hier nu niet gezeten. Toen het nog goed ging met de Vijfhoek wilde iedereen er graag bij horen", stelt het bestuur.

Eén ding willen Smulders en Veldhuis duidelijk gezegd hebben: ze zijn positief over het revitalisatieplan dat de gemeente, UnibailRodamco en WBO Wonen hebben ontwikkeld voor de Vijfhoek. "We hebben lang in de misère gezeten. Maar nu gaat Unibail flink investeren. Vorige week hebben we nog een gesprek met ze gehad, en zijn onze wensen besproken. We merken dat dingen nu wel bespreekbaar zijn."

SluitingSluiting van de passage Deurningerstraat is volgens hen vervelend maar onvermijdelijk: "Die poot is altijd al slecht geweest. De plek waar vroeger de Candy Corner zat, staat nu al zo'n 19 jaar leeg. Elk winkelcentrum heeft zijn zwakke poot. Unibail wil daar vanaf. Daarom gaat het parkeerdek ook op slot voor bezoekers van het winkelcentrum. De combinatie met de bibliotheek is volgens ons een gouden greep. In andere steden waar de bieb naar een winkelcentrum is verhuisd, pakte dat heel goed uit. We hebben erop aangedrongen dat er iets gebeurt met de toiletten. En de trapjes op het nieuwe centrumplein moeten hufterproof zijn. Soms hebben we hier veel last van hangjongeren. Daarom moeten er ook geen nisjes komen."

ProblemenDe problemen waar Oldenzaal mee te maken heeft, spelen overal in het land. Veldhuis en Smulders: "Oldenzaal kan de eerste stad worden die lef wil gaan tonen om het probleem aan te pakken." Ze onderschrijven de noodzaak van inkrimping. "De tijden veranderen, je moet de realiteit onder ogen zien." Op de vraag hoe en waar er ingekrompen kan worden, moeten ze echter het antwoord schuldig blijven. Misschien moet het in werkgeverskringen bekende lifoprincipe (last in, first out) daarbij worden gehanteerd, oppert Veldhuis met een glimlach. Waarbij het jongste winkelcentrum (Driehoek) zou moeten wijken ten faveure van de oudere Vijfhoek.

Op de foto: De ondernemers in de Vijfhoek hopen dat er snel begonnen wordt met het aantrekkelijker maken van hun winkelcentrum.