Nieuws Financiën

Meeste ZZP'ers zijn appende automobilisten

3 op de 10 zzp'ers heeft een hekel aan multitasken tijdens het autorijden en houdt de aandacht op de weg. Daarmee rijden deze zzp'ers minder schade, hebben zij minder onderhoudskosten en minder boetes dan zzp'ers die wel eens whatsappen tijdens het autorijden. Dat blijkt uit onderzoek van ZZP Barometer onder 1.035 zzp'ers in opdracht van Fleetwise.

De Ondernemer 2 augustus 2016

Whatsapp auto stuur appen zzp bedrijf ondernemer

Ruim de helft (52,7 procent) van de zzp’ers stelt de navigatie rijdend in, ruim 2 op de 5 zzp’ers (22,1 procent) geeft aan wel eens te whatsappen tijdens het autorijden en ondanks vele mogelijkheden om handsfree te bellen tijdens het autorijden, bellen 1 op de 6 zzp’ers (16,7 procent) handheld.

Zzp’ers die toegeven wel eens te whatsappen zijn per jaar 480,95 euro kwijt aan schade en onderhoud, dit is 88,27 euro meer dan zzp’ers die aangeven niet te multitasken tijdens het autorijden. Ook de boetes lopen bij appende zzp’ers hoger op, per jaar betalen zij gemiddeld 109,91 euro aan boetes versus 66,38 euro van zzp’ers die zich niet laten afleiden door de berichten.

De overtredingen die zzp’ers de afgelopen 5 jaar het meest hebben begaan zijn te hard rijden (86,9 procent), foutief parkeren (12 procent) en door rood rijden (6 procent). Slechts 4,5 procent van de zzp’ers geeft aan in de afgelopen 5 jaar geen overtreding in het verkeer te hebben gemaakt.