Nieuws Financiën

Mes gaat in musicalbedrijf

David Bremmer 13 januari 2016

Stageentertainmentjoop1065

Joop van den Endes musicalbedrijf Stage Entertainment moet afslanken. Onder druk van de nieuwe mede-eigenaar CVC Capital worden er wereldwijd zo'n 200 tot 250 van de 3000 banen geschrapt. Ook zou worden gekeken naar het verkopen van theaters. Dat meldt het AD woensdag.

Heel onverwacht komt de reorganisatie niet bij Joop van den Endes Stage Entertainment, dat hier succesvolle musicals als Grease, De Tweeling en The Bodyguard heeft lopen. Afgelopen juni verkocht de 73-jarige magnaat en cultuurmecenas 60 procent van zijn aandelen aan durfinvesteerder CVC Capital Partners, een transactie die hem de lieve som van zo'n 250 miljoen opleverde. Van den Ende, die als creatief brein en mentor actief blijft, hintte er toen op dat het strak op de kosten letten niet zijn favoriete bezigheid is. Dat is het wél voor de nieuwe eigenaar: sterker, het is dé specialiteit van elk private-equityfonds. Ze danken er hun vaak dubieuze reputatie aan.

CVC laat er dus geen gras over groeien. Diverse consultants zijn Stage Entertainment minutieus aan het doorlichten, binnenkort volgt het eindadvies. De richting die het opgaat, is echter duidelijk: minder dure, eigen producties en meer herhalingen van buitenlandse succesnummers. Zo keert in ons land The Lion King terug op de planken, net als Ciske de Rat.

Afgelopen jaar kelderde de omzet zo'n 50 miljoen euro leed het bedrijf bijna 20 miljoen euro verlies door enkele geflopte producties in Engeland en Frankrijk. In eigen land mislukte Billy Elliot ondanks lovende recensies. Er moesten enkele miljoenen op afgeboekt worden.

Hoeveel banen in Nederland op de tocht staan, is onduidelijk. Stage Entertainment Nederland genereert circa 15 procent van de totale omzet. Volgens Albert Verlinde - baas van de Hollandse tak, nadat zijn eigen musicalbedrijf eind 2014 was gefuseerd met Van den Ende - niet veel. ,,Nou, honderd banen op de tocht? Dat zal wel meevallen. Ik praat dan voor Nederland," zei Verlinde tegen Edwin Evers van Radio538

Van den Ende zegt achter de reorganisatie bij zijn geesteskind te staan. ,,We proberen het bedrijf efficiënter en beter georganiseerd te krijgen. Bij een snel groeiend familiebedrijf vergeet je nog wel eens om organisatorisch de lijnen strak te trekken,'' zei hij gisteren tegen Radio1. Vorig jaar, toen hij 60 procent van de aandelen aan CVC verkocht, hintte hij al dat het op de kosten letten niet zijn sterkste punt is.

Volgens ingewijden overweegt nieuwe eigenaar CVC ook musicals van concurrenten in de bijna twintig theaters van Stage Entertainment toe te laten.

Verkoop van theaters - hier het Scheveningse Circustheater en het Beatrix Theater in Utrecht - zou verder niet bij voorbaat uitgesloten zijn, meldde De Telegraaf.

DurfinvesteerdersVerkoop van het vastgoed is een klassieke methode van durfinvesteerders om geld uit een bedrijf te trekken. De nieuwe bestuursvoorzitter Just Spee ontkent echter dat dit op tafel ligt. Van den Ende, die de dubieuze reputatie van fondsen als CVC kent, beklemtoont verder dat hij nog steeds 40 procent van de aandelen bezit en een flinke vinger in de pap houdt. ,,CVC ziet de toekomst zoals ik," zei hij vorig jaar tegen het AD. "Ik investeer een aanzienlijk deel van wat ik ontvang terug in Stage om de groei mogelijk te maken. Van cashen is geen sprake. Dat komt over 5 jaar.''

Ook Stage Entertainment zelf stelt dat het eigen producties blijft maken. Zo werkt Joop van den Ende momenteel met poplegende Tina Turner aan een musical over haar leven. Bestuursvoorzitter Spee wijst verder op recente eigen succesnummers als Zij Gelooft in Mij. Bij de recente musicalawards werden diverse prijzen binnengesleept, onder meer voor het zelfgemaakte De Tweeling.

Van den Endes zakelijke musicalloopbaan gaat terug tot de jaren '70, toen hij zijn eerste producties van de grond kreeg. Stage Entertainment in zijn huidige vorm ontstond in 1998. Televisieproducent Van den Ende kocht toen het live-entertainmentgedeelte van Endemol. Sindsdien wist Van den Ende zijn bedrijf gestaag uit te bouwen tot een multinational. Inmiddels is Stage Entertainment behalve in Nederland actief in zeven landen, waaronder Groot-Brittannië, de VS, Rusland en Duitsland.

25 theatersDe onderneming bezit verder liefst 25 theaters in onder meer New York, Moskou en Berlijn.

Met de verkoop van een groot deel van zijn aandelen hoopt Van den Ende zijn bedrijf nog veel groter te laten groeien. De omzet dient komende 5 jaar te verdubbelen naar rond de miljard euro, onder meer door ook de Chinese markt te veroveren.