Nieuws Financiën
Miljoenenbedrijf in Riel verzet zich tegen veiling
De sjieke Platinum Stable in Riel waar gemeente en provincie mee pronkten, wordt belaagd door verschillende schuldeisers, meldt het Brabants Dagblad.

Drie schuldeisers hebben beslag laten leggen op het miljoenenbedrijf Platinum Stable aan de Gilzerbaan in Riel. Een van die crediteuren wil via een executieveiling op 14 april de schuld innen. Dan wordt een stuk grond met stallen aan de Goorweg in Riel verkocht. Eigenaar Titan Wilaras van Platinum Stable laat via zijn woordvoerder weten maatregelen te gaan nemen. "Het feit is dat het hier om een onrechtmatige executie gaat."
In twee van de drie beslagen heeft de rechter nog niet geoordeeld over de zakelijke geschillen. Die procedures lopen nog. Joore Registeraccountants & Belastingadviseurs in Tilburg heeft wel toestemming van de rechter om onder dwang een deel van het bezit van Platinum Stable te verkopen. Het Tilburgse bedrijf wil daar geen toelichting op geven.
Wilaras van Platinum Stable zit in Singapore en wil alleen via zijn advocaat reageren. "Mijn cliënt wist niet van de zitting, dus hij heeft geen verweer kunnen voeren. Hij gaat ervan uit dat de executieveiling op 14 april niet doorgaat omdat die daardoor onrechtmatig is."
Andere zakelijke conflictenHet zijn niet de eerste zakelijke conflicten die boven komen drijven. Nog voordat het bedrijf werd geopend, begin 2015, klagen ondernemers over rekeningen die niet of maar deels worden betaald.
De gemeente Goirle heeft zich steeds vol trots uitgesproken over de komst van Platinum Stable binnen de gemeentegrenzen. Burgemeester Machteld Rijsdorp nam Wim van de Donk, commissaris van de koning, enkele weken geleden nog mee op werkbezoek naar Platinum Stable. Zowel gemeente als provincie wist niet van de beslagleggingen.
Steeds duidelijker lijkt het beeld naar boven te komen dat de bedrijfsvoering van Platinum Stable rammelt. Van leveranciers van paardenvoer tot aannemers: ondernemers moesten soms lang en soms tevergeefs wachten op hun geld. Bij de kantonrechter in Tilburg zijn inmiddels drie procedures gevoerd door ex-werknemers die achterstallig loon opeisten.
TopstallenHet is ergens begin 2014 als Riel vol verbazing ziet dat een doodgewone manege wordt omgebouwd tot een hippisch centrum dat zich in hetzelfde rijtje wil plaatsen als topstallen als Tops, Bartels en Anky van Grunsven. Het moet een leerschool worden voor de Aziatische paardenwereld, want hier in Nederland zit de universiteit voor de hippische wereld, zo vindt het echtpaar Shirley en Titan Wilaras. De twee komen vanuit Singapore om hier hun droom te bouwen en ze doen dat voortvarend. Al snel zwelt de geruchtenstroom aan: het echtpaar is slecht van betalen.
Wilaras' woordvoerder wil daar een ander beeld tegenover zetten. "Er komt een miljonair naar Nederland met een heel grote zak geld en grote plannen. Deze man kent de gebruiken hier niet zo heel goed. In deze wereld wordt zo'n man niet per se gastvrij behandeld. Ik zie een patroon van ondernemers die misbruik maakten van de situatie."
Een van die ondernemers die al heel lang wacht op zijn geld - 'dat loopt in de duizenden euro's' - ziet het anders. "Wij hebben op uurbasis veel werk gedaan. Het gebeurde regelmatig dat we iets hadden gemaakt en dat de volgende dag het plan weer anders werd. Nu zegt Wilaras dat we te veel uren hebben gemaakt en dat hij dat niet gaat betalen. We hebben puur zijn opdrachten gevolgd."
GrilligheidDie grilligheid tekende het BD vorig jaar ook al op uit de mond van Ton Meulendijks van Van de Beeten Meulendijks, een bedrijf dat onder meer manegebodems legt. "Waar hij niet onderuit kon, dat heeft-ie betaald. Plannen die keer op keer wijzigden, maar niet op papier stonden. Urenlijsten die niet zijn ondertekend. Juridisch staan we nergens." Nog enkele bedrijven willen toegeven dat ze moeite hebben om hun geld te innen, maar ze doen dat liever niet met hun naam in de krant.
De drie bedrijven die nu beslag hebben laten leggen denken juridisch wel sterk te staan. Joore mag op 14 april executeren, een bouwer van paardenverblijven en de voormalige advocaat van Wilaras zijn nog aan het procederen.