Nieuws Financiën
Miljoenenproject sluis in september van start

Het is zover: de bouw van de derde kolk in de Prinses Beatrixsluis gaat in september beginnen. Rijkswaterstaat en bouwcombinatie Sas van Vreeswijk proberen de hinder zo veel mogelijk te beperken. Dat schrijft het AD vrijdag.
Naast de sluis rijden de zandwagens al af en aan. Niet voor de derde kolk van de Beatrixsluis, maar voor industrieterrein De Klooster.
Maar in september is het echt zo ver. Na decennialange discussie, afblazen, toch weer oppakken, voorbereiden, aanpassen en aanbesteden gaat in september eindelijk de schop voor dit miljoenenproject de grond in. Boerderijen langs het Lekkanaal worden gesloopt, een tijdelijke fietsbrug wordt gebouwd en het eerste huzarenstukje dient zich eind dit jaar al aan: het verplaatsen van de kazematten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Publiek is welkom om te komen kijken.
En zo betrekt Rijkswaterstaat omwonenden en andere belangstellenden zoveel mogelijk bij dit 'waterbouwkundig hoogstandje', belooft projectmanager Roy Stroeve deze dagen op informatieavonden. Zo komt er onder meer een bouwapp waar omwonenden en weggebruikers kunnen volgen welke hinder ze kunnen verwachten.
FietsbrugDie hinder proberen de bouwers te beperken. Zo komt er een tijdelijke fietsbrug, waar schoolgaande jeugd van gebruik kan maken tot de permanente route klaar is. Bouwverkeer rijdt eronder door, zodat ze elkaar niet kruisen.
Grote materialen worden bovendien zoveel mogelijk voor of na de spits naar het bouwterrein gebracht, vertelt Boudewijn Bartholomeeusen, projectmanager namens Sas van Vreeswijk. "Bijvoorbeeld 's nachts, zodat we de spits na 07.00 uur niet onnodig extra belasten."
Wel wordt de Waterliniedok in ieder geval een weekend afgesloten voor de bouw van een nieuwe fietstunnel.
Ook de scheepvaart moet worden ontzien. De 2 miljoen kuub zand die voor dit project wordt verplaatst, wordt deels afgevoerd met werkschepen. Die krijgen een eigen vaargeul. Zo nemen ze niet onnodig ruimte in op het Lekkanaal. Die vaargeul wordt later onderdeel van de verbreding van het Lekkanaal die dan grotere schepen aan kan.
Gedurende de drie jaar dat Sas van Vreeswijk bezig is met de bouw zijn er vrijwel altijd twee sluizen open. Op enkele momenten, zoals in het begin in september, is er één sluis toegankelijk. Dan inspecteren de bouwers de staat van het monumentale sluizencomplex als voorbereiding op de renovatie in2019.
Lengte sluis is variabelDe derde kolk van de Prinses Beatrixsluis wordt 25 meter breed en 270 tot 297 meter lang. De lengte kan dankzij dubbele roldeuren variëren. Schepen tot 4,5 meter diep kunnen er passeren. De roldeuren, die naar opzij opengaan, worden 8 meter dik en 14 meter hoog. Ook het Lekkanaal wordt verbreed. De derde kolk moet de wachttijd voor de sluis verkorten en de route tussen Rotterdam, Amsterdam en Antwerpen geschikt maken voor grotere schepen. Bouwkosten: 133 miljoen euro. Klaar in 2019.