Nieuws Financiën

MKB bloedt door magere derivatendeal

Bedrijven in het MKB krijgen maximaal 100.000 euro vergoed van het geld dat zij verloren met hun rentederivaten. Dat is veel minder dan de werkelijke schade, stelt de derivatencommissie. Grote bedrijven kunnen helemaal naar hun geld fluiten, zo bericht het AD.

Natasja de Groot en Peet Vogels 4 juli 2016

Renteswaps derivaten dijsselbloem mkb zzp ondernemer

Minister Dijsselbloem van Financiën stelde de commissie in om een einde te maken aan een langslepend conflict tussen ondernemers en banken over rentederivaten. Het rapport, dat is ingezien door deze krant, komt deze week naar buiten.

FaillietDit complexe product was verkocht als een soort verzekering om de klant te beschermen tegen een stijgende rente op de lening. Toen de rente daalde, kostten de derivaten de klanten veel geld. Duizenden ondernemers raakten hierdoor in zware financiële problemen, sommigen gingen failliet.

Kleine ondernemersDe voorgestelde regeling, waar de banken nog voor moeten tekenen, pakt voor kleine ondernemers gunstiger uit dan voor de grote. De kleine ondernemer met maximaal 2,5 miljoen aan rentederivaten, krijgt 20 procent van de betaalde rente over het derivaat vergoed tot een maximum van 100.000 euro. Die kleine ondernemers blijven meestal onder dat bedrag.

CoulanceMiddelgrote bedrijven kunnen rekenen op een coulance van 10 procent, ook tot maximaal 100.000 euro. Voor hen is die ton vaak minder dan de 10 procent schade. Zij verliezen dus bij deze regeling. Grote bedrijven vissen achter het net. Volgens de commissie hadden zij als professionals op de hoogte moeten zijn van de risico's.

MiljardDe coulanceregeling voor bedrijven die schade leden met zogenoemde derivaten zou de banken in totaal ruim 1 miljard euro kosten.

BoeterenteNaast deze vergoeding zullen getroffen ondernemers worden gecompenseerd voor de boeterente die de banken hebben gerekend. Die vergoeding zou de banken mogelijk nog eens zo'n 600 miljoen euro kosten. Daarnaast worden nog wat andere kosten gecompenseerd.

ClaimstichtingenDe totale schadepost voor de financiële instellingen lijkt hiermee uit te komen op zo'n 2 miljard. Claimstichtingen becijferden eerder dat de schade voor het MKB uitkwam op zeker 10 miljard.

Ondeugdelijke productenHet derivatendossier is al jaren een blok aan het been van banken. Volgens ondernemers hebben banken hen ondeugdelijke producten verkocht en zijn zij onvoldoende geïnformeerd over de werkwijze en de risico's ervan.

RabobankVanaf 2006 zijn deze producten aan MKB-klanten verkocht bij een lening. Er zijn zo'n 17.000 rentederivaten verkocht voor een totaalbedrag van 26 miljard euro. Rabobank is verreweg de grootste partij in dit dossier, gevolgd door ABN en ING.

OplossenOp aandringen van de Autoriteit Financiële Markten moesten banken alle lopende rentederivaten onder de loep nemen en de problemen oplossen.

CommissieToen duidelijk werd dat dit onvoldoende gebeurde, trok de toezichthouder vorig jaar december aan de noodrem en riep minister Dijsselbloem (foto) een commissie in het leven. De bewindsman beloofde de Tweede Kamer dat de gedupeerde ondernemers ruimhartig zouden worden gecompenseerd.