Nieuws Financiën
'MKB'ers hebben recht op compensatie renteswaps'
ABN Amro moet véél meer doen om mkb-ondernemers te compenseren die de dupe zijn geworden van rentederivaten. Dat stelt Pieter Lakeman, die met de stichting Swapschade.nl strijdt voor de gedupeerde ondernemers, in het AD. De bank is nu wel erg 'zuinig'.

Lakeman wil de aandeelhoudersvergadering van ABN Amro vandaag gebruiken voor een frontale aanval op de grootbank. De voorman van de stichting Swapschade vindt dat ABN Amro zich de ogen uit het hoofd moet schamen voor de manier waarop ze het rentederivatendossier afhandelt.
DerivatencontractenDe rentederivaten - of renteswaps - moesten ondernemers beschermen tegen onvoorziene rentestijgingen. Daar betaalden ze een behoorlijke prijs voor. De derivaten werden een molensteen toen de rente opeens ging dalen. Op last van de Autoriteit Financiële Markten werden de banken verplicht de derivatencontracten nog eens tegen het licht te houden, omdat de vraag rees of de ondernemers destijds wel begrepen wat ze kochten.
Geen beschermingLakeman gaat nog een stap verder: hij verwijt ABN Amro ondeugdelijke producten te hebben verkocht. En daar moeten ze voor bloeden. ,,De swaps geven de ondernemers niet de bescherming die ze nodig hebben. En er zijn zo veel voorwaarden aan de swap verbonden, dat het risico geheel bij de klant ligt. Zo kan de bank extra zekerheden eisen als ze dat nodig vindt, of de renteopslag verhogen,'' aldus Lakeman.
RentecapsDe belangenbehartiger vindt dat ABN Amro rentecaps in plaats van swaps had moeten verkopen. ,,Daarmee zet je een plafond voor de rente, maar profiteren ondernemers wel van een rentedaling. Dat is een veel goedkoper en beter product.''
MiljoenenDe schade schat Lakeman bij ABN Amro alleen al op zo'n 2 tot 3 miljard euro. ,,Over het afgelopen jaar heeft de bank al 250 miljoen euro verdiend op de swaps. Ondernemers betalen sinds 2010 zo'n 3 procent per jaar te veel aan rente door de swap. In meer dan 90 procent van de gevallen betekent het dat ze 6 jaar lang 3 procent per jaar te veel betalen. Dan gaat het om tonnen tot miljoenen.'' ABN Amro heeft naar schatting zo'n 250 miljoen euro opzijgezet voor de afwikkeling.
ABN Amro wijst er desgevraagd op dat ze afgelopen jaar al vrijwel rond was met de herbeoordeling van de dossiers en in gesprek was met gedupeerden over compensatie. Maar op last van de AFM moet de herbeoordeling over en ligt het hele proces tijdelijk stil.