Financiën

MKB'ers in de rij voor beursnotering

beeld deondernemer
Leestijd 4 minuten
Lees verder onder de advertentie

Wat hebben payrollbedrijf Payper, beddenleverancier FreshBed Company en De Vegetarische Slager met elkaar gemeen? Het zijn gezonde en oer-Hollandse bedrijven die heel recent naar de beurs zijn gegaan: de NPEX.

Onbekend fenomeenVoor veel particuliere beleggers zal de NPEX (voluit: de Nederlandsche Participatie Exchange) een onbekend fenomeen zijn. Ondernemers daarentegen beginnen de weg naar deze beurs, waar particulieren kunnen investeren in het MKB, langzaam maar zeker te vinden. Zo bewijst in elk geval de trits nieuwe noteringen.

GroeikapitaalDe stormloop zal nog wel even aanhouden, belooft NPEX-directeur Adriaan Hendrikse. Deze maand komt er een bouwer van elektrische auto's bij en na de zomer volgen nog eens tien ondernemingen. Namen geeft Hendrikse niet prijs. Als we hem mogen geloven, dan hebben volgend jaar zo'n veertig bedrijven een beursnotering op zak.

Lees verder onder de advertentie

Wat de ondernemers zoeken op deze beurs? Uiteraard: groeikapitaal. Op het handelsplatform van NPEX kunnen de ondernemingen aandelen of achtergestelde obligaties uitgeven. Meestal zijn het leningen tussen de 1 tot 10 miljoen euro met een looptijd van vijf jaar.

ZekerhedenRob Wolthuis, secretaris van MKB-Nederland, snapt wel waarom een groeiend aantal ondernemers zich meldt bij de NPEX. De bank eist tegenwoordig meer zekerheden van de ondernemer als die aanklopt voor een lening. Wolthuis: ,,De NPEX is een mooie en betrouwbare manier om dat geld bij elkaar te krijgen. En het voordeel ten opzichte van private equity is dat de ondernemer zelf aan het roer blijft staan."

VastgoedfondsenDe NPEX opende in 2013 de deuren voor MKB'ers. De beurs bestond al sinds 2009, maar was er eerst alleen voor vastgoedfondsen. De koerswijziging was een schot in de roos - in de crisistijd draaiden de banken de geldkraan dicht en moesten ondernemers op zoek naar andere geldbronnen.

Lees verder onder de advertentie

Volgens Wolthuis is de interesse bij het MKB in dit soort alternatieven ongekend groot. ,,De markt is nog jong en ontwikkelt zich gestaag. De vraag is eigenlijk of die groei snel genoeg gaat. Veel MKB'ers doen het goed en zitten in de fase dat ze willen uitbreiden.''

Risico'sBij NPEX - dat onder toezicht staat van AFM en DNB - kunnen overigens lang niet alle bedrijven terecht. Volgens directeur Hendrikse wordt zo'n 30 procent afgewezen. Bedrijven worden vooraf uitgebreid doorgelicht, onder andere door een ratingbedrijf. Ook moeten de MKB'ers voor de beursgang een prospectus uitbrengen waarin onder andere de risico's van de investering in het bedrijf expliciet vermeld staan.

Hendrikse: ,,We zijn extreem kritisch richting het management, de risico's en kansen van het bedrijf. Als er een paar ondernemingen over de kop gaan, dan kunnen we de tent wel sluiten. Dan durft geen belegger zijn geld hier nog in te steken.'' Daarbij: een beursnotering is zeker niet voor alle ondernemers financieel interessant. Zij betalen eenmalig een noteringsfee van 5.000 euro, 3 procent over het opgehaalde bedrag, plus jaarlijks een administratief tarief over de uitgifte van de aandelen. De kosten kunnen dus behoorlijk oplopen.

Lees verder onder de advertentie

Particuliere beleggersDat de NPEX enige drempels opwerpt, is een prettige bijkomstigheid voor de particuliere beleggers. Want: mocht een bedrijf failliet gaan, dan kan de belegger met een achtergestelde lening wel meteen naar zijn inleg - minimaal 1.000 euro - fluiten. Hendrikse benadrukt dat dit nog geen enkel bedrijf op de NPEX is overkomen.

Garanties zijn er niet, maar tegenover de risico's staat wel een fiks rendement; gemiddeld krijgen beleggers tussen de 7 en 10 procent over hun inleg en die rente wordt maandelijks op hun rekening gestort. ,,Dit zijn percentages waar spaarders alleen van kunnen dromen'', zegt Hendrikse.

Handjevol instutionele beleggersOp dit moment zijn er zo'n 12.500 particuliere beleggers en een handjevol institutionele beleggers actief op de beurs. Volgens Hendrikse heeft dat geringe aantal er alles mee te maken dat de NPEX nog vrij onbekend is.

Lees verder onder de advertentie

De belegger die nu instapt, betaalt geen fee. Máár vanaf de eerstvolgende emissie voert NPEX een eenmalige emissie fee van 1,75 procent in. Voor de koop en verkoop worden transactiekosten in rekening gebracht: 0,5 procent.

Het klinkt goed voor de particuliere belegger. Toch denkt Hendrikse dat de beurs vooral mensen trekt met affiniteit voor het MKB. ,,De meeste mensen leggen niet zomaar 1.000 euro op tafel. Dan wil je je wel eerst verdiepen in het bedrijf en de ondernemer achter het bedrijf.''