Nieuws Financiën
MKB goed voor 72 procent van de werkgelegenheid
Dat Nederland ook in 2017 weer de meest concurrerende economie van de EU was, is in de basis te danken aan het MKB. Zo concludeert het Nederlands Comité voor Ondernemerschap en Financiering in het jaaroverzicht ‘Staat van het MKB’.

Opvallend bij het aandeel van de MKB-bedrijven aan de Nederlandse economie is dat de groei van de banen voor een groot gedeelte afhankelijk is van slechts 2,5 procent van de MKB-bedrijven. Tegelijkertijd is er een grote groep, 90 procent, van die ondernemingen die niet of nauwelijks groeien.
Toch geeft het rapport een ‘winstwaarschuwing voor MKB-ondernemers’. In de komende jaren gaat het volgens de onderzoekers van goed, naar beter. Dat is te danken aan de aantrekkende economie. Om te voorkomen dat er daarna een plafond wordt bereikt zijn er nu extra investeringen nodig. Gebeurt dat niet dan zullen ondernemers volgens het rapport tegen een plafond aan productiviteit aanlopen.
Productiviteit
Er is een duidelijke verdeling binnen de MKB-bedrijven op het gebied van productiviteit. De middelgrote bedrijven zijn de afgelopen jaren sterk gegroeid op dit gebied. Tegelijkertijd zijn de kleinste bedrijven gestagneerd, of in het geval van de zzp’ers zelfs afgenomen op het gebied van productiviteit.
Over alle sectoren is tegelijkertijd nog een verdeling te zien. Ongeveer 20 procent van de bedrijven heeft een veel betere productiviteit dan de overige ondernemingen.
Vernieuwen
Om te zorgen dat de rest van die ondernemingen gaan – of blijven – groeien moet er meer worden vernieuwd. “Er waren nog nooit zoveel mogelijkheden als nu voor bedrijven om te vernieuwen en die moeten we aangrijpen, zodat het MKB concurrerend blijft”, aldus voorzitter Harold Goddijn van het Nederlands Comité voor Ondernemerschap en Financiering.
Een van de positiefste berichten uit het rapport is dat de financieringsmogelijkheden als geheel zijn verbeterd voor de ondernemers. Het hoofdpijnkindje van Nederlandse ondernemers in de afgelopen jaren is weliswaar verbeterd, maar er blijft nog een tekort aan vooral risicodragend kapitaal.
Personeel
Met de aantrekkende economie en daarbij behorende verkrappende arbeidsmarkt is het steeds moeilijker voor ondernemers om goed en passend personeel te vinden. Eén op de zes ondernemers meldde in het tweede kwartaal dat een personeelstekort hun bedrijf schaadt. De onderzoekers verwachten dan ook dat in de komende jaren een tekort aan goed personeel een mogelijke rem kan vormen op de groei van het MKB.
Om te zorgen dat je onderneming niet afgeremd wordt in de komende jaren is het volgens de onderzoekers belangrijk om nu te kijken naar digitaliseringsmogelijkheden. Een eerder onderzoek van Google en McKinsey liet al zien dat er 1,8 procent extra groei per jaar kan ontstaan door gebruik te maken van die investeringsmogelijkheden.
Er waren nog nooit zoveel mogelijkheden als nu voor bedrijven om te vernieuwen en die moeten we aangrijpen, zodat het MKB concurrerend blijft.