Nieuws Financiën

Alle seinen op groen: mkb groeide op alle fronten in 2018

In het midden- en kleinbedrijf is de omzetgroei de afgelopen vijf jaar gestegen, terwijl de winst zelfs nog sneller toenam. Maar stijgende personeelskosten en dalend consumentenvertrouwen baren zorgen.

De Ondernemer | ANP/Lex van Lieshout 3 juni 2019

Bouwplaats 4

Dat blijkt uit het rapport 'Branches in Zicht 2019, de harde cijfers van Nederlandse ondernemingen' van accountancyvereniging SRA (Samenwerkende Register Accountants). De omzetgroei steeg in 2018 gemiddeld met 10 procent ten opzichte van het jaar ervoor. De winstgroei bedroeg ruim 16 procent, tegen 15,5 procent in 2017.

Keerzijde is het dalend consumentenvertrouwen, de krapte op de arbeidsmarkt en de stijgende personeelskosten. Die laatste stegen vooral door hogere kosten voor sociale zekerheid met 9 procent, 1 procent meer dan een jaar eerder.

30 procent groei bouwsector

Grootste groeisector is volgens het rapport de bouw met een winstgroei van 30 procent. De bouw, die in de crisis harde klappen kreeg, heeft nu zo veel opdrachten dat de sector kampt met personeelstekorten. Daarentegen kende de automotivebranche een teleurstellend jaar met een winstgroei van 'slechts' 4 procent

Lees ook: Zo helpt dit bedrijf ondernemers aan personeel op oververhitte arbeidsmarkt

Investeren in data

Het mkb heeft ook fors geïnvesteerd, zo staat in het rapport, maar SRA-bestuurslid Harry Marissen adviseert om te profiteren van het gunstige tij en nog meer te investeren. ,,Het mkb heeft nu vet op de botten: een mooi moment om te investeren in verdere groei. Het kan de financiële buffers gebruiken voor investeringen in technologische vernieuwing. Data zijn namelijk onmisbaar om processen efficiënter te maken, strakker te sturen op resultaat en om te innoveren.''

Het SRA-rapport 'Branches in Zicht 2019, de harde cijfers van Nederlandse ondernemingen' bevat de belangrijkste financiële kengetallen van het Nederlandse mkb. Het is gebaseerd op een grootschalige cijferanalyse van 210.000 jaarrekeningen uit de SRA-database. Het volledige rapport kun je hier lezen.

Lees ook: Zorg over toenemend tekort aan bouwpersoneel blijft groeien

Het mkb heeft nu vet op de botten: een mooi moment om te investeren in verdere groei

SRA-bestuurslid Harry Marissen