Nieuws Financiën
Mogelijkheden crowdfunding nog vaak onbekend bij Zeeuwse ondernemers
Crowdfunding is hip, handig en soms broodnodig om te kunnen investeren of een festival op te zetten. Deze vorm van alternatieve financiering kent echter nog weinig liefde in Zeeland, meldt de PZC.
"Ik zie kansen die niet worden benut. Zeker in de cultuur, voor een festival of een bijzondere publicatie, kan meer geld bij het publiek worden opgehaald", zegt Simon Douw. Hij is mede-eigenaar van crowdfundingsconsultant Douw & Koren.
Dat bureau is door de provincie ingehuurd om crowdfunding aan te jagen. De cijfers spreken boekdelen. In de eerste helft van dit jaar werd landelijk voor 86 miljoen euro opgehaald via crowdfunding bij particulieren. Het Zeeuwse aandeel bedroeg 805.000 euro ofwel 0,9 procent, blijkt uit een tussenrapportage van Douw & Koren.
InvesteringskapitaalHoe dat komt? "Ik denk dat trends in Zeeland later opduiken dan in de Randstad. Daar is crowdfunding hot. We merken trouwens dat ook bij Zeeuwse ondernemers crowdfunding nog vaak onbekend is, terwijl dat net het laatste financieringsstukje kan zijn om een project rond te krijgen of voldoende investeringskapitaal op te halen", zegt Douw.
Vorig jaar werd in Zeeland in 23 campagnes voor 12,5 miljoen euro aan crowfundgeld binnengesleept. Daarvan oogstte Zeeland Investments Beheer 10,6 miljoen voor de renovatie van het ziekenhuis in Vlissingen. Douw & Koren beschouwt deze uitschieter als een incident. De resterende 1,9 miljoen euro geeft volgens het bureau een reëel beeld van de crowdfundingsactiviteiten in Zeeland.
OndernemersDe met twintig campagnes opgehaalde 805.000 euro in het afgelopen halfjaar lijken dat te bevestigen. De helft van de crowdfunders is ondernemer. Zij hengelden bijna driekwart van de crowdfundingsopbrengsten in Zeeland binnen: 586.000 euro van de ruim 8 ton.
Zo wist Bram Wijne uit Serooskerke van TechniQ Energy 214 mensen voor zich te winnen. Met hun inleg vergaarde hij anderhalve ton aan werkkapitaal.
Creatieve projecten kregen van het publiek 116.500 euro, maatschappelijke projecten 22.000 euro en sportprojecten 5.000 euro.
Flinke verschillenRegionaal zijn er ook flinke verschillen. Crowdfunding speelde zich vorig jaar vooral af op Walcheren en Zuid-Beveland. Het afgelopen halfjaar heeft Zeeuws- Vlaanderen de leiding gepakt met bijna 500.000 van de 805.000 euro.
Douw onderstreept dat crowdfunding tijd en inspanning vereist. Daarom gaan provincie en ontwikkelingsmaatschappij Impuls het komende half jaar ondernemers en mensen uit de nonprofitsector de kneepjes van crowdfunding bijbrengen. Simon Douw: "Deze financieringsvorm levert niet alleen geld op, crowdfunders zijn je ambassadeurs die jou ook kritisch volgen. Dat is de meerwaarde ten opzichte van een gewone lening."