Nieuws Financiën

Mokerslag voor Europese multinationals

FRANS BOOGAARD 12 januari 2016

Brusselatomium1065

Rond 35 overwegend Europese multinationals moeten de Belgische staat 700 miljoen euro illegaal belastingvoordeel terugbetalen. Die eis van de Europese Commissie is maandag bij de federale regering in Brussel, en allicht ook bij de betrokken bedrijven, als een mokerslag aangekomen. Dat meldt het AD dinsdag.

Na koffiereus Starbucks (Nederland) en Fiat (Luxemburg), eerder al met naheffingen van elk tussen de 20 en 30 miljoen geconfronteerd, heeft Brussel nu voor het eerst een compleet fiscaal gunstregime onderuitgehaald. Sinds 2005 profiteerden tientallen zeer grote ondernemingen hiervan. Met allerlei foefjes konden zij de heffingsgrondslag voor hun vennootschapsbelasting met 50 tot zelfs 90 procent omlaag krijgen. Of hun namen worden bekendgemaakt, kon de Deense Eurocommissaris van Concurrentie Margrethe Vestager gisteren nog niet zeggen.

De Belgische minister van Financiën Johan Van Overtveldt spreekt van 'zeer ernstige gevolgen' voor de betrokken ondernemingen. Die zouden moeite hebben om het belastingvoordeel over soms reeksen van jaren terug te betalen.

In beroepOf hij, net als Nederland en Luxemburg, bij de Europese rechter in beroep gaat, is nog onduidelijk. Hij zou dan al de derde minister van Financiën zijn die tot in hoogste instantie protesteert tegen extra belastinginkomsten.

Vestager voert al sinds haar aantreden, 14 maanden geleden, een ware kruistocht tegen belastingontwijking. Die komt in haar ogen neer op illegale staatssteun, omdat kleinere bedrijven met vestigingen in één land worden benadeeld. Van het totale bedrag zou 500 miljoen bij Europese bedrijven zijn neergeslagen, 200 miljoen bij niet-Europese.

Het onder oud-premier Verhofstadt ingevoerde systeem kwam in de plaats van de ook al beruchte 'coördinatiecentra', waarmee België voorheen bedrijven lokte. Ook dat systeem was illegaal. Verhofstadt, nu liberaal fractieleider in Europa, verwees gisteren voor een reactie naar zijn toenmalige minister van Financiën Didier Reynders. Die zou met extra toeters en bellen zijn regeling tot over de grens van het toelaatbare hebben opgerekt.