Nieuws Financiën
MVO in 5 vormen
Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) wordt steeds populairder. Bij MVO wordt rekening gehouden met de maatschappelijke en economische gevolgen van een beslissing. Denk hierbij aan milieuvervuiling of werkloosheid. Zowel grote als kleine bedrijven kunnen hier een bijdrage aan leveren. Ieder op zijn eigen manier. Naast duurzaam ondernemen zijn er nog 4 soorten MVO. Welke past het best bij jou?

Duurzaam ondernemenDuurzaam ondernemen is MVO op kleine schaal en heeft vooral invloed op interne factoren. Denk bijvoorbeeld aan ruimte voor persoonlijke ontwikkeling van de medewerkers binnen het bedrijf of het besparen van energie door lampen en verwarming zo min mogelijk aan te hebben. Ook het plaatsen van zonnepanelen voor jouw onderneming is hier een voorbeeld van. Zo ben je niet afhankelijk van fossiele brandstoffen en draag je een steentje bij aan een beter milieu.
Ethisch ondernemenEthisch ondernemen heeft vooral te maken met de maatschappij. Biedt groepen die moeilijker aan een baan komen een kans. Denk aan gehandicapten of mensen in een ontwikkelingsland. Zo zijn álle 54 ingrediënten van het Ben & Jerry’s ijs bijvoorbeeld fairtrade ingekocht. Dit betekent dat alle arbeiders met wie het bedrijf samenwerkt een betrouwbaar en realistisch inkomen krijgen, waarvan zij hun gezin kunnen onderhouden en kunnen investeren in hun onderneming.
Maatschappelijk betrokken ondernemenMaatschappelijk betrokken ondernemen zorgt voor een betere directe werkomgeving. Voorbeelden zijn het steunen van goede doelen of het facilitair ondersteunen van de lokale samenleving. Een ander voorbeeld is dat van Brabantia. Het Brabantse bedrijf plant in samenwerking met WeForest voor iedere droogmolen die wordt verkocht een boom, om de herbebossing van tropische gebieden te ondersteunen. Niet alleen om het milieu te herstellen, maar ook omdat het nieuwe banen creëert in arme landen zoals Burkina Faso.
Groen ondernemenGroen ondernemen wil zeggen dat je een sterke positieve bijdrage levert aan het milieu. Zo levert het energiebedrijf Greenchoice alleen maar groene stroom en bosgecompenseerd gas. Voor 70% komt deze stroom uit Nederland, waar ze dit in 2020 zelfs 100% willen laten zijn. En dat draagt dus weer bij aan maatschappelijk betrokken ondernemen!
Sociaal ondernemenSociaal ondernemen wil zeggen dat de maatschappelijke missie van een bedrijf voorop wordt gesteld. Het bedrijf kan zichzelf onderhouden, maar winst maken is niet het uitgangspunt. Er wordt geschat dat er zo’n 3500 sociale ondernemers in Nederland zijn. Een voorbeeld hiervan is Dopper. Dopper wil de hoeveelheid plasticafval verminderen door zijn duurzame waterflessen vooral van gerecycled plastic te maken. Daarnaast doneert het bedrijf 5% van hun omzet aan water- en sanitair projecten in ontwikkelingslanden.
Er zijn dus veel manieren van maatschappelijk verantwoord ondernemen, die allemaal hun steentje bijdragen aan een betere wereld. Hoe integreer jij dit in jouw bedrijf?