Nieuws Financiën

Na bijna 100 jaar sluit winkel van Van Boekel

Peter van Boekel en zijn vrouw Bea sluiten de deuren van hun goedlopende winkel voor rijwielen en ijzerwaren. Na bijna 100 jaar valt het doek. De redenen: geen opvolger, geen koper.

Stef Heiltjes l Foto: Theo Peeters 2 september 2016

Van boekelsluit

Wie denkt aan een opheffingsuitverkoop denkt aan grabbelbakken met gebruiksvoorwerpen die je al tien jaar niet gezien hebt. Een halflege winkel vol stoffige winkeldochters die voor een appel en een ei van de hand gaan en een bezem die al klaar staat voor het restant.

Hoe anders gaat het toe bij Peter van Boekel (63) in Mill, de plaatselijke winkel voor rijwielen, ijzerwaren en gereedschappen. Het bedrijf is wegens vakantie gesloten, maar het lijkt erop dat de ijzeren rolluiken maar omhoog hoeven te gaan om de winkel meteen weer vol kooplustige klanten te laten stromen.

Gazelle

"Dat is ook zo. Dit is een goedlopend bedrijf. Behalve een zeis en een oude tandem zal je hier alleen spullen aantreffen waar dagelijks naar gevraagd kan worden. We hebben een goede naam en zijn een van de oudste Gazelle- dealers. Iemand die het bedrijf overneemt, zou er direct een goed bestaan aan hebben. Maar er zijn geen opvolgers en ook geen kopers", verklaart Peter van Boekel.

Echtgenote Bea van Boekel-Van Rossum (62): "Het bedrijf is bijna 100 jaar geleden gestart door mijn opa. Hij was hoefsmid, smid, verkocht landbouwwerktuigen en fietsen. Fietsen verkoopt dit bedrijf al bijna 100 jaar. Mijn vader nam het bedrijf over en ik werkte hier in Mill bij een architectenbureau. Daar leerde ik Peter kennen. We besloten dik 30 jaar geleden samen het bedrijf voort te zetten."

Er zijn een zoon en een dochter, maar geen van beiden heeft interesse om het bedrijf als vierde generatie op gang te houden. Hoewel zoon Joost wel degelijk zijn functie binnen het bedrijf had.

Joost: "Ik heb werktuigbouwkunde gestudeerd en heb me onder andere bezig gehouden met elektrische auto's. Ik werkte in het bedrijf mee, vooral met het oplossen van problemen met elektrische fietsen. Dat kan knap ingewikkeld zijn. Daar kwam mijn opleiding goed bij van pas. Ik ben me er echt voor gaan interesseren. Maar ik zie geen toekomst voor mezelf als ondernemer. Ik ga liever door in productontwikkeling."

Peter van Boekel: "Dankzij Joost hebben wij een goede naam opgebouwd op het gebied van elektrische fietsen. Mensen kwamen van ver met fietsen met onoplosbare problemen. Ik begrijp goed dat voor Joost de echte uitdagingen buiten dit bedrijf liggen."

Het echtpaar neemt met een positief gevoel afscheid van de winkel. "Je moet niet naar uren kijken, dan blijf je nergens. Zeven dagen per week waren we met ons bedrijf bezig. We hebben er altijd een goed bestaan aan gehad."

Een goed bedrijf moeten sluiten. Doet dat geen pijn? Bea: "Stiekem gaat het sluiten met pijn in het hart. Maar het is nu tijd om wat anders te doen en daarvan te genieten. Er is geen opvolger en met een potentiële koper zijn we niet rondgekomen. Daar moeten we ons bij neerleggen."

Woensdag begint de grote, vier weken durende, uitverkoop. Alles moet weg.

Het bedrijf is bijna 100 jaar geleden gestart door mijn opa. Hij was smid