Nieuws Financiën
Nederlandse bedrijven boeken nauwelijks winst
Nederlandse bedrijven boeken extreem weinig winst in vergelijking met buitenlandse ondernemingen. Gemiddeld is hun kale brutowinst (EBITDA in jargon) 8 procent van hun totale omzet. Dat schrijft het AD.

In het Verenigd Koninkrijk ligt dat percentage op 22 procent, in België op 17 en in Duitsland op 15. Dat blijkt uit onderzoek van de Vlerick Business School in Gent, de Belgische evenknie van Nyenrode. Zij onderzochten de winst- en omzetcijfers van 701 beursgenoteerde bedrijven in zes landen. Voor Nederland werden 71 bedrijven onderzocht.
Nog een opvallend feit: geen enkele Nederlandse onderneming valt in de categorie high performers: bedrijven waar het EBITDA meer dan 20 procent van de omzet bedraagt. In alle andere landen valt 10 procent of meer van de bedrijven in die categorie.
Een verklaring voor de Hollandse bescheidenheid geven de onderzoekers niet. Wat wel uit het onderzoek blijkt, is dat het niet uitmaakt hoeveel bedrijven hun topmanagers betalen. De totale beloning van de topmannen van de bedrijven die bijzonder goed presteren, ligt zelfs iets lager dan bij andere bedrijven. Wel krijgen deze ceo's hun salaris relatief vaak variabel uitbetaald. Dat zou er op kunnen duiden dat dergelijke prestatiebeloningen effectief zijn.
ClichésIn het onderzoek wordt een aantal clichés over topbeloningen onderuit gehaald. Neem het verhaal dat 'de graaiers aan de top' alleen maar meer verdienen, jaar na jaar, ongeacht hun prestaties. Klopt niet. Zeker in Nederland niet. Van de in ons land onderzochte bedrijven gaf liefst 45 procent zijn topman in 2015 een lager loon dan in 2014. Dat is meer dan in de andere onderzochte landen - België, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Zweden. De dalende beloning komt in de meeste gevallen voort uit een lagere langetermijnbonus. Het vaste salaris vertoonde in 95 procent van de gevallen een stabiele of stijgende trend.
Nog zo'n keiharde waarheid aan de kroegtafel: Nederlandse topmannen verdienen buitensporig veel. Ook niet waar. Tenminste, niet als je het vergelijkt met ceo's in het buitenland.
Vooral bij de grote bedrijven (met een marktwaarde van meer dan 10 miljard euro) komen de Nederlandse topmensen er bekaaid vanaf - als je 3 miljoen euro per jaar bekaaid mag noemen. Vooral in Duitsland (ruim 4 miljoen euro) en het Verenigd Koninkrijk (ruim 6 miljoen) wordt fors meer betaald. Alleen in Zweden verdienen de captains of industry minder.
Bij kleinere bedrijven ligt de beloning van de Nederlandse ceo's overigens wél in lijn met het internationale gemiddelde. Nederlandse bedrijven betalen hun topmensen relatief vaak in aandelen uit.