Nieuws Financiën
Neuzen in octrooien bespaart werk

Er is veel onwetendheid bij innoverende bedrijven over wat ze met octrooien kunnen doen. Daarvan is Hans Helsloot van Octrooicentrum Nederland, een onderdeel van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, overtuigd. "Ondernemers doen onnodig vaak ontwikkelwerk dat ooit ergens al is gedaan. Jammer van de tijd en het geld! Als ze hadden gezocht in octrooidatabanken hadden ze bijna zeker informatie op kunnen halen waarmee ze grote stappen kunnen zetten", vertelt Helsloot in het Eindhovens Dagblad.
Helsloot is octrooiadviseur en geregeld te vinden in Eindhoven om diverse workshops te geven. Vandaag bijvoorbeeld op de High Tech Campus de workshop 'Zelf op zoek in octrooidatabanken'. "Met je eigen laptop kun je zoeken in de 164.000 Nederlandse en 90 miljoen internationale octrooien. Dat gaat gewoon via onze website rvo.nl/octrooien. Ik adviseer ondernemers om, als ze een idee hebben voor een product, eerst in octrooien rond te neuzen. Ze kunnen dan inspiratie opdoen of oplossingen vinden voor problemen die ze tegenkomen. Ook vinden ze strategische informatie, waaronder die over de marktmogelijkheden. Waarom dit allemaal zelf ontwikkelen als die informatie gewoon is op te vragen? Het gaat meestal om verlopen of buitenlandse octrooien, die je gratis kunt gebruiken."
Een van de taken van het Octrooicentrum Nederland is het verrichten van nieuwheidsonderzoek bij aanvragen van patenten. "In meer dan de helft van die onderzoeken blijkt de uitvinding niet nieuw", zegt Helsloot. "Dan hebben we vaak een slechtnieuwsgesprek met de ondernemer. Want die had er zoveel van verwacht. Dan blijkt ergens ooit al iemand diezelfde uitvinding al te hebben gedaan. Veel geld besteed aan de ontwikkeling en de introductie in de markt. En daar dan toch maar van afgezien. Je moet je dan afvragen waarom jij het beter zou doen."
Zo'n vondst zet de ondernemer met beide benen op de grond, zegt Helsloot. "Je kunt leren van de fouten van een ander en voortbouwen op zijn ervaringen. Je geld kun je investeren in het verbeteren van het product zoals je het in de octrooien aantreft. Of je gaat samenwerken met de eigenaren ervan."
Zoeken in octrooien kan tot mooie samenwerking leiden, zo heeft Helsloot ervaren. "Een ondernemer dacht met een wasbal, een bal met gaten waarin kleding beschermd gewassen kan worden, een mooie uitvinding te hebben gedaan. Hij wilde dure matrijzen laten maken om hem in productie te nemen. Uit nieuwheidsonderzoek bleek dat in Amerika al iemand zo'n wasbal op de markt had gebracht. Hij heeft contact met hem opgenomen en brengt het product nu onder licentie op de Europese markt."
Helsloot zegt dat het zoeken in octrooien wel wat handigheid vergt. "Als je octrooien over een fietsbel zoekt, heeft het weinig zin fietsbel als zoekwoord in te tikken. In een octrooi wil je ook andere vervoermiddelen en geluidsbronnen afdekken dus spreek je van voertuigalarminrichting. Beter kun je met codes zoeken. De code voor fietsbel vind je bijvoorbeeld door te bladeren in octrooien van Batavus of ander fietsmerk. Als je er niet uitkomt, kunnen wij gratis helpen met het zoeken naar de code."