Hoe zat het ook alweer? In 2020 schrijft Niels Meijssen een LinkedIn-post waarin hij zijn frustratie uit over miljardenbedrijf Booking, dat aanspraak wil maken op coronasteun. Als reactie oppert hij dat hij bij 1.000 likes een alternatief boekingsplatform zal starten ‘zonder knipperende kermisknoppen op de site en met een eerlijk verdienmodel voor hotels’. En zo geschiedde.
Lees ook: Waarom Niels Meijssen zonder zijn sabbatical nooit was gestart met Moonback
Hij start Beterboeken, dat niet veel later wordt omgedoopt tot het internationalere Moonback. In 2023 komt er nog een naamswijziging als zijn boekingsplatform samengaat met reisgidsenuitgeverij Time to Momo.
En er staat weer een verandering op het programma: Niels wil - naast de online stedengidsen die hij sinds vorig jaar al uitgaf - nu de papieren versie verspreiden. En dus startte hij een crowdfundingcampagne om 600.000 euro op te halen.
Overname is garantie voor inkomsten
De grote vraag is natuurlijk: waarom komt er nog een bedrijfstak bij als je ooit bent opgericht als online boekingsplatform? Allereerst komt deze kans voorbij omdat de uitgeverij van de papieren reisgidsen, Mo’media, coronschulden moet terugbetalen. Door deze tak te verkopen, zijn deze schulden in één klap afbetaald.
In 2024 hebben we in totaal 1500 hotelboekingen gedaan. Toch gaan er 150.000 mensen met onze gidsen op reis
Niels Meijssen Time to Momo
Volgens Niels is deze overname een buitenkans die het assortiment aanvult, maar vooral ook een garantie voor inkomsten. Hoewel hij door bezuinigingen nu ‘tegen breakeven aanschurkt’, is de garantie voor inkomsten voor de korte termijn cruciaal, omdat het aantal geboekte hotelovernachtingen vooralsnog wat tegenvalt.
,,In 2024 hebben we in totaal 1500 hotelboekingen gedaan. Toch gaan er 150.000 mensen met onze gidsen op reis. 1 procent boekt dus bij ons”, legt Niels uit in gesprek met De Ondernemer. ,,Als we daar straks 5 of misschien wel 10 procent van kunnen maken, dan wordt het interessant.”
Lees ook: Lessen van Niels Meijssen na fusie Moonback en Time to Momo: ‘Misschien waren we te positief’
Sentiment rond Booking is veranderd
Maar waarom vallen de boekingen tegen? Volgens Niels ligt het enerzijds aan de media-aandacht die nu beduidend minder is dan tijdens corona en vooral minder negatief is voor Booking. ,,De strekking was toen: nooit meer boeken bij Booking. Maar hoe snel dat kwam, hoe snel dat verdween.”
Door vorig jaar te fuseren dacht Niels de oplossing te hebben: je zoekt online naar tips, komt bij Time to Momo uit en als je weet waar de pareltjes in een stad zitten, boek je daar je hotel. Via zijn boekingssite natuurlijk. Dat laatste viel tegen. ,,Het aantal bezoekers op de site is sterk gestegen. Maar als mensen nadenken wat ze willen gaan doen in een stad, hebben ze vaak al een accommodatie geregeld.”
Producten moeten Time to Momo aanvullen
Hoe wordt dat, met de aankoop van de papieren gids, dan anders? Door de producten (reisgids, site, app en boekingsplatform) nu veel meer op elkaar te laten aansluiten. ,,Mensen gaan vaker op stedentrip en zo hoop je ze te binden. Dat begint bij de app. Die willen we meer aan laten sluiten op het boekingsplatform. Je koopt een gids met inspiratie, maar op reis is de app fijner, bijvoorbeeld om te navigeren. Dat is de eerste stap. Daar verdienen we nu 70 procent van ons geld mee”, aldus Niels.
Ik zie kansen in de combi van een gids en hotelboekingen, door bijvoorbeeld producten te versleutelen. Denk aan een abonnementsmodel waarbij je voor een bedrag per jaar toegang krijgt tot alle digitale gidsen
,,Ik zie ook nog kansen in de combinatie van een gids en hotelboekingen, door bijvoorbeeld producten te versleutelen. Denk aan een abonnementsmodel waarbij je voor een bedrag per jaar toegang krijgt tot alle digitale gidsen. En daarbij ook een korting op je hotelboeking.”
Andere ideeën van Niels zijn om naast hotelboekingen activiteiten aan te bieden. ,,Bijvoorbeeld wandel- of fietstours. Misschien wel verzorgd door die local die de gids heeft gemaakt. Maar denk ook aan het reserveren van restaurants, het kopen van een museumticket. Dat is nu nog te vroeg, maar als het platform meer staat, gaan we dat verkennen.”
Lees ook: Lessen uit 1500 crowdfundingcampagnes: ‘Retail en horeca doen het goed’
Huidige investeerders zien kansen voor crowdfunding
De voormalig Meest Inspirerende Ondernemer twijfelde niet over weer een crowdfundingronde, maar Niels peilde bij de huidige deelnemers wel hoe zij in de wedstrijd stonden. ,,Zijn jullie enthousiast en willen jullie meedoen? Die enquête was positief. Ons plan werd gemiddeld een 7,5 gegeven. Zonder de mening van de huidige achterban hadden we het niet gedaan.”
Zonder de mening van de huidige achterban hadden we de nieuwe crowdfunding niet gedaan
Niels Meijssen Time to Momo
Toch kreeg Niels ook kritische vragen van zijn volgers, bijvoorbeeld op LinkedIn. Hoe hij bijvoorbeeld het verlies van 5 ton in 2024 weet om te draaien naar een plus van ruim twee ton in 2025? Niels: ,,Begin dit jaar hebben we kostenbesparingen en reorganisaties doorgevoerd. Het gevolg daarvan zie je pas aan het einde van het jaar en onze kosten in december zijn heel anders dan aan het begin van2024. Daarnaast komt er straks omzet bij van de verkoop van papieren gidsen. Gecombineerd met de groei in hotelboekingen en app-verkopen die we al hebben ingezet, denk ik dat dit een mooie horizon is.”
Voor Niels is dit dan ook de laatste crowdfunding die hij heeft opgezet. ,,We gaan naar een situatie waarin we winst gaan maken. Door de gidsverkopen komt er veel meer zekerheid in het model en alleen al met die omzet kunnen we de verplichtingen die we nu aangaan aflossen. Voor het eerst durf ik ook een lening aan te bieden. Als de omzetgroei toch tegenzit, is het in 2025 toch voldoende om de lening af te lossen. Hopelijk gaat ook het dividend naar bestaande investeerders.”
Lees ook: Het summum van crowdfunding? Zo financieren Lars en Joëlla restaurant SUMMUM
Rendement oude investeerders verwatert
Ook op dat laatste punt kreeg Niels kritische vragen op LinkedIn. Want hoe zit het met investeerders van het eerste uur en hun rendement? ,,Dat is natuurlijk ook balen, want hun investering wordt ‘slechter’. Maar tegelijk is het: wat wil je liever? Een groot stukje van de taart in een breakeven-situatie of een kleiner stukje taart als er winst wordt gemaakt? Dan is dat laatste toch fijner.”
Wat wil je liever? Een groot stukje van de taart in een breakeven-situatie of een kleiner stukje als er winst wordt gemaakt?
Niels Meijssen Time to Momo
De teller van de crowdfunding staat op het moment van schrijven op 360.000 euro. ,,Dit zijn de spannendste dagen”, besluit Niels. ,,Maar als we deze week richting de 70 procent gaan, dan heb ik er vertrouwen in dat het goed gaat komen.”
Bekijk hier de voorwaarden.