Nieuws Financiën
Nieuw hoofdstuk Dossier Sanderink (Centric): bakzeil in conflict met EY
De jaarrekening 2018 van ICT-bedrijf Centric van de Twentse miljonair Gerard Sanderink wordt niet herschreven. De mededeling over herziening van de jaarcijfers is woensdag van de website van het bedrijf verwijderd. En zo krijgt het Dossier Sanderink, zo langzamerhand meer een soap sinds zelfbenoemd cybersecurity-specialist Rian van Rijbroek in zijn leven kwam, weer een nieuw hoofdstuk.

Gerard Sanderink, ceo van Centric.
Zoals bekend is er de laatste maanden commotie rondom Centric vanwege de vele rechtszaken die Sanderink voert met voormalige werknemers. Vorige maand beweerde Centric tijdens een van de zaken dat het bedrijf in 2018 geen miljoenen winst zou hebben gemaakt, maar juist miljoenen verlies zou hebben geleden.
In een mail die in de rechtszaak werd ingebracht stelde topman Gerard Sanderink voormalige directieleden en accountantskantoor Ernst & Young (EY) verantwoordelijk voor de foutieve winstcijfers, weet Tubantia te melden.
Lees ook: Dossier Sanderink (Centric) krijgt weer nieuwe wending door 'cybercharlatan'
Conflict met accountant EY
Dat leidde tot een stevige aanvaring met huisaccountant EY, die onmiddellijk alle werkzaamheden voor Centric neerlegde. Centric krabbelde vlak na de rechtszaak al terug met een mededeling op de website, die de beweringen in de rechtszaal moest ontkrachten: ‘Onlangs is in de media ten onrechte het beeld ontstaan dat Centric verlies zou hebben geleden in 2018. Centric heeft geconstateerd dat bepaalde noodzakelijke investeringen niet in de jaarrekening van 2018 zijn opgenomen. Om dit te corrigeren, is er overleg geweest met onze accountant. Ondanks de correctie zal de winst over 2018 uitkomen op ongeveer 14 miljoen euro (non-audited) en voor 2019 verwachten wij een winst van ongeveer 10 miljoen euro (non-audited). Op dit moment stelt Centric met de accountant de jaarrekening over 2019 samen.’
Lees ook: Dossier Sanderink: Kamervragen over commotie Centric en Oranjewoud
Tekst moest er af
Maar ook die tekst ging accountantskantoor EY te ver: het hield immers nog steeds in dat er correcties nodig waren op de jaarrekening. En die cijfers waren al goedgekeurd en ingeleverd bij onder meer Kamer van Koophandel en Belastingdienst. Cijfers ingrijpend terugdraaien zou grote juridische complicaties opleveren. Het accountantskantoor schortte daarom alle werkzaamheden op tot de tekst van de site was gehaald. Dat is woensdag dus inderdaad gebeurd. EY wilde donderdag niet inhoudelijk op de zaak ingaan.
Nieuwe procedures verwacht
Overigens is ook een ander artikel van de site van Centric verdwenen. Vlak voor Kerstmis publiceerde het bedrijf een ‘gecorrigeerde’ versie van een interview dat Sanderink had gegeven aan het Financieele Dagblad.
Omdat de tekst in het FD niet naar zijn zin was, zette Sanderink zijn eigen versie op de website. Die bevatte echter weer beschuldigingen aan het adres van zijn ex-vriendin Brigitte van Egten. Beschuldigingen die de zakenman van de rechter niet meer mag uiten op straffe van stevige dwangsommen. De advocaat van Van Egten eiste onlangs vanwege die publicatie opnieuw enkele tonnen op aan dwangsommen. Naar verwachting volgen daarover binnenkort opnieuw procedures, maar Centric verwijderde de gewraakte teksten inmiddels dus wel.
Volgens perswoordvoerder Sjoerd Pasman heeft Centric ‘geen commentaar’ op het verwijderen van de artikelen.
Lees ook: Hoe 'cyberexpert/geheim agente' Rian van Rijbroek topman Centric (en anderen) voor zich won
Rian van Rijbroek
Centric is een cruciaal ict-bedrijf in Nederland. Zo verzorgt het computersystemen voor 80 procent van de Nederlandse gemeenten, voor de Sociale Verzekeringsbank en voor ziekenhuizen en pensioenfondsen. Dat betekent dat enorme stromen gevoelige data over personen en financiën via Centric lopen.
Topman Gerard Sanderink kwam de afgelopen maanden herhaaldelijk negatief in het nieuws. Hij zou onder invloed staan van de veelbesproken Rian van Rijbroek, een 50-jarige Brabantse die beweert verstand te hebben van zowel financiën als cybersecurity. Sinds zij in zijn leven kwam, vloog de ene na de andere topman de laan uit.
Lees alles over deze kwestie in het dossier Sanderink van onze collega's van Tubantia en/of bekijk de video hieronder: