Aangeboden door Amfora Vermogensbeheer
Branded Content Financiën
‘Het nieuwe normaal is rood gekleurd’
De rentes op spaargeld en staatsobligaties duiken in het rood. Waar moet je je broodnodige rendement behalen? Vermogensbeheerder Amfora heeft meerdere oplossingen. Met risico en rendement goed uitgebalanceerd en op maat van de cliënt.

Het team van Amfora Vermogensbeheer. Van links naar rechts: Marco Borghart, Morea Franse, Joop de Jonge, Natasha Risseeuw, Johan Mesu en Marco de Smidt. (Foto: Mieke Wijnen)
De rentes dalen al een tijd en dat komt volgens Johan Mesu vooral door het monetaire beleid van de ECB en andere centrale banken dat bedoeld is om de economie te stimuleren. Momenteel worden 30 procent van de Europese staatsleningen met een negatief rendement verhandeld, waarna we volgens de partner en vermogensbeheerder bij Amfora ‘een nieuwe fase ingaan’. ,,Rentes op tegoeden bij banken worden negatief. Je betaalt in plaats van dat je een vergoeding krijgt.”
OESO en IMF
De eerste banken die negatieve rentes op tegoeden in rekening brengen, zijn al gesignaleerd. Als banken hun reserves willen, of zelfs wettelijk bij de ECB moeten stallen, wordt 0,5 procent rente in rekening gebracht. Dat geven ze door aan de markt. ,,Naar verwachting zal de rente voor langere tijd laag blijven. De OESO en IMF voorzien dat de korte rente de komende 3 tot 4 jaar negatief blijft. Dat is de realiteit waar beleggers rekening mee hebben te houden. Het nieuwe normaal is rood gekleurd.''
''Het is heel simpel: op zoek naar rendement zul je risico moeten nemen''
Rendement versus risico
Op zoek naar rendement schuiven spaarders en obligatiebeleggers op in risico. Vermogensbeheerder Marco de Smidt legt uit: ,,Het is heel simpel: op zoek naar rendement zul je risico moeten nemen. Dat maakt het gelijk een stuk ingewikkelder voor de belegger, want hoeveel risico wil je lopen en is dit ook verantwoord? Waar moet je in beleggen? Dat soort vraagstukken lossen wij samen met de cliënt op. Samen vinden we de balans tussen risico en rendement. Die is voor elke belegger anders.”
Amfora biedt maatwerkoplossingen als alternatief voor obligaties en sparen en dat licht Mesu graag toe: ,,Onze stijl is om via wereldwijd dividendbeleggen te streven naar een zo hoog mogelijk direct rendement binnen de risico-afspraken met de cliënt. Dit rendement kan al snel 4,5 à 5 procent belopen. We kiezen voor minder conjunctuurgevoelige kwaliteitsaandelen met een stabiel dividendbeleid. Neem Nestlé als voorbeeld. Een 10-jarige obligatie uitgegeven door deze onderneming geeft momenteel 0,07 procent rendement. Het aandeel daarentegen geeft een dividendrendement van 2,2 procent.”
Steeds meer zelfbeleggers kiezen ervoor het beheer van het vermogen uit handen te geven aan een professionele partij. Daarnaast willen nieuwe, minder ervaren beleggers graag ontzorgd worden en maken zij de keuze voor vermogensbeheer. Wij volgen de ontwikkelingen nauwlettend en beheren het vermogen actief op basis van onze beleggingsindicatoren. We bieden met ons vermogensbeheer persoonlijke oplossingen voor de cliënt, gericht op de lange termijn.”
Dit artikel kwam tot stand in samen werking met Amfora. Meer info: amforavermogensbeheer.nl
Rendement
Amfora Vermogensbeheer is in 2007 opgericht door twee ervaren vermogensbeheerders. Inmiddels bestaat het team uit zes professionals. Het in Goes gevestigde kantoor onderscheidt zich door de belangen van de cliënt voorop te stellen. Amfora is volstrekt autonoom en onafhankelijk in de advisering en persoonlijke dienstverlening aan haar relaties. Dat zijn veelal ondernemers, en vermogende families in de regio Zuid-West Nederland die in Amfora dichtbij huis een betrouwbare en discrete vermogensbeheerder vinden.