Nieuws Financiën

Nijmegen probeert 6 miljoen terug te krijgen van Hilckmann

Nijmegen verwacht maximaal 6 miljoen euro terug te kunnen vorderen van het slachthuis Nijmegen. De gemeente wil daarnaast weten hoe de 21 miljoen euro is besteed die Nijmegen vorig jaar juli in één klap aan de eigenaren van het slachthuis en Vleeshandel Hilckmann overmaakte schrijft De Gelderlander vrijdag.

Chris van Alem en Harm Graat 11 maart 2016

Hilckmann slachthuis Nijmegen China failliet gemeente

Lees ook:Beslag op Hilckmann in NijmegenHilckman en slachthuis Nijmegen per direct gestopt

Verschaft het bedrijf binnen een paar dagen niet gewenste duidelijkheid, dan moet de rechter bepalen hoeveel schade de stad heeft geleden. Overleg tussen gemeente en bedrijf leverde gisteren niets op. De 21 miljoen komen in elk geval niet in z'n geheel terug, zegt wethouder Bert Velthuis. "Een kleine 15 miljoen was bestemd voor de verwerving van de bedrijfsgebouwen. Dat zijn kosten die we sowieso hadden gemaakt."

De 6 miljoen die de gemeente wil terugvorderen, betreffen kosten die Hilckmann niet heeft gemaakt nu de voorgenomen verhuizing naar het Brabantse Haps niet doorgaat. Slachthuis en Vleeshandel Hilckmann kondigden tot 'verbazing en verbijstering' van het stadsbestuur op 24 februari de sluiting van het bedrijf aan vanwege onhoudbare verliezen. Daarbij verloren 250 mensen hun baan.

Of de gemeente uiteindelijk 6 miljoen terugkrijgt, is de vraag. Het schadebedrag kan hoger, maar ook lager uitvallen; de rechter moet beoordelen hoe Hilckmann met de gemeentemiljoenen is omgesprongen.

Het slachthuis staakte gisteren de onderhandelingen met de FNV over een sociaal plan voor het personeel. Reden: de vakbond 'stelt te veel eisen'.