Nieuws Financiën

Winkeliers vrezen dat pandeigenaren extra belasting doorberekenen

Wethouder Walder doet dringend appel op Nijverdalse vastgoedeigenaren: bereken gemeentelijke heffing niet door.

Van onze redactie 8 februari 2016

Nijverdal Centrum Bert Kamp

Sommige middenstanders vrezen dat zij het kind van de rekening worden als dit jaar de Bedrijven Investerings Zone (BIZ) in het centrum wordt ingevoerd. In sommige huurcontracten is namelijk de bepaling opgenomen dat de verhuurder een verhoging van de gemeentelijke belastingen mag doorberekenen aan de hurende winkelier. Die zou dan dubbel worden gepakt en behalve de gebruikersbijdrage ook de heffing voor de verhuurder moeten betalen. En dat kan flink in de papieren lopen.

250.000 euroEen ruime meerderheid van de vastgoedeigenaren en winkeliers wordt geacht vijf jaar lang een bedrag van 250.000 euro per jaar bij te dragen aan de uitvoering van het centrumplan. Het geld dat zij hiervoor op tafel leggen is bedoeld als compensatie voor het gat dat in de Hellendoornse gemeentebegroting wordt geschoten als gevolg van het afschaffen van betaald parkeren op straat. De BIZ vormt de juridische basis voor de overeenkomst tussen winkeliersvereniging Op naar Nijverdal en de gemeente.

Tijdens de draagkrachtmeting van Op naar Nijverdal werd afgesproken dat zowel de winkeliers als de pandeigenaren elk 125.000 euro per jaar gaan betalen. Het precieze bedrag verschilt per winkelpand en hangt onder meer af van de grootte van het pand en de ligging in het centrum. Winkeliers aan de rand van het winkelhart betalen minder .

Rechtvaardig"Er is geprobeerd een zo rechtvaardig mogelijke verdeling te maken van de lusten en de lasten. Degenen die het meest profiteren betalen het meest", legde wethouder Thomas Walder in de raad uit. De gebruiker van een relatief klein winkelpand aan de rand van het centrum gaat straks 900 euro per jaar betalen. Een pandeigenaar betaalt hetzelfde. Mocht de pandeigenaar zijn heffing echter doorberekenen aan de gebruiker, dan moet die winkelier 1.800 euro bijdragen. Dat soort bedragen drukken loodzwaar op de begroting van de individuele winkelier.

Wethouder Walder benadrukte dat de lokale overheid niet kan tornen aan afgesloten huurovereenkomsten, maar gaf aan dat het eigenaren 'zeker niet siert' als zij hun heffing doorberekenen aan de gebruiker.

Betrokkenheid"Daar spreekt geen lokale betrokkenheid uit", aldus de wethouder, die vervolgens een dringend moreel appel deed op de pandeigenaren om dit dus niet te doen. De gemeente gaat haar heffing in elk geval niet doorberekenen aan de huurders van gemeentelijke winkelpanden. Een instemmend knikje van voorzitter Jan Scheppink van Op naar Nijverdal maakte duidelijk dat hij verwacht dat de meeste andere pandeigenaren dat ook niet zullen doen.

Foto: Bert Kamp