Nieuws Financiën

'Nog jaren glazen plafond'

Natasja de Groot 19 januari 2016

Nogjarenglazenplafond1065

Medewerkers onder de 35 jaar zijn pessimistischer dan oudere collega's als het gaat om het doorbreken van het glazen plafond. Waar 35-plussers geloven dat vrouwen over 15 jaar al ongehinderd doorstomen naar de top, denken jongeren dat dit pas over 21 jaar zover is. Dat bericht het AD dinsdag.

Een onderzoek van uitzender ManpowerGroup wijst dit uit. 97 procent van de 'generatie Y' (geboren tussen 1980 en 2001) verwacht dat er tegen 2037 gelijke kansen zijn voor vrouwelijke en mannelijke werknemers. Jonge mannen zijn wat optimistischer dan vrouwen; ze verwachten dat het 20 jaar duurt, bij vrouwen is dat 22 jaar.

Opvallend is dat de generatie boven de 35 jaar (zowel de babyboomers als de 'generatie X', geboren tussen 1961 en 1980) gelooft dat die kloof ietsjes sneller kan worden gedicht: tegen 2031. Remco van der Veen, directeur human resources bij ManpowerGroup Nederland, verklaart het verschil tussen generaties doordat jongeren een andere kijk hebben op de balans tussen werk en privé en carrièreplanning. ,,Doordat jongeren in hun ogen in wat 'verouderde organisaties' werken, zijn ze wellicht wat pessimistischer over het doorvoeren van veranderingen."

De cijfers laten volgens de HR-directeur in elk geval zien dat er nog veel moet veranderen. Volgens Van der Veen zou het al helpen als de bedrijfstop zich bewust is van het belang van diversiteit binnen de organisatie en het goede voorbeeld geeft. Een quotum, zoals minister Bussemaker overweegt om meer vrouwen op topfuncties te krijgen, ziet de HR-directeur niet zo zitten. ,,Als het opgelegd wordt tegen de zin van bedrijven, gaat het zeker niet werken."

De 26-jarige Kelly Oude Veldhuis reageert in eerste instantie verrast over de lange periode van 21 jaar. ,,Ik werk als communicatieadviseur en merk weinig van die verschillen tussen mannen en vrouwen. Tegelijkertijd zie ik dat er nog steeds veel te verbeteren valt, zeker in sectoren die door mannen worden gedomineerd. Voordat die vrouwelijk leiderschap accepteren, zijn we vast enige tijd verder."

Uit het onderzoek van Manpower blijkt verder dat twee op de drie leidinggevende mannen de diepgewortelde mannencultuur als grootste obstakel zien voor vrouwen om op te klimmen naar een toppositie.

Deze constatering sluit ook aan bij een vandaag te presenteren studie van het Nationaal Leiderschapsonderzoek. Een van de uitkomsten is dat 30 procent van de medewerkers meent dat zijn baas een mannelijke, directieve manier van leidinggeven heeft. De baas ervaart dat zelf anders; slechts 5 procent van de leidinggeven deelt die mening.