Nieuws Financiën

Nog steeds onduidelijkheid over overnameplannen TenCate

ALMELO - Er is nog steeds geen duidelijkheid over de overname van TenCate. Donderdagmiddag om 17.40 uur eindigt de nieuwe termijn voor het aanbieden van aandelen tegen de verhoogde prijs van 26 euro. Diverse grootaandeelhouders zijn de afgelopen week overstag gegaan. Maar de meeste cruciale, Kempen Oranje Participaties, houdt de poot stijf. En dat heeft gevolgen.

Van onze redactie 20 januari 2016

Ten Cate Carlo ter Ellen 3

Vorige week dinsdag werd bekend dat Gilde BuyOut Partners z'n bod op TenCate-aandelen had verhoogd, van 24,60 naar 26 euro. Dat heeft een aantal dwarsliggers inmiddels over de streep getrokken. De Zwitserse investeringsmaatschappij PSquared Asset Management, het Franse Syquant Capital en de Rotterdamse investeerder Aat van Herk hebben laten weten nu wel aan te bieden. Daarmee komt koper Gilde in elk geval boven de 67 procent uit die nodig is om het bod gestand te doen.

Nationale NederlandenOpmerkelijk: grootaandeelhouder Nationale Nederlanden verkocht afgelopen week 45 procent van haar aandelen alvast op de beurs, voor minder dan de prijs die Gilde biedt. De verzekeringsmaatschappij dekte zich daarmee in tegen de mogelijkheid dat Gilde uiteindelijk toch niet koopt.

Niet tevredenGrootaandeelhouder Kempen Oranje Participaties liet afgelopen week in de Volkskrant weten nog steeds niet tevreden te zijn met het bod. Kempen heeft 5,5 procent van de aandelen. En die minieme 0,5 procent maakt het verschil. Want als Gilde 95 procent van de aandelen heeft kan het TenCate van de beurs halen en een 'uitrookprocedure' beginnen om Kempen te onteigenen. Maar met 94,5 procent kan dat niet. In dat geval moet Gilde veel ingewikkelder juridische trucs uithalen om TenCate definitief in handen te krijgen.

Nog een keer het bod verhogen om Kempen over de streep te trekken kan niet: volgens de wet mag dat één keer. Bovendien wil Kempen fors meer: volgens een woordvoerder is TenCate tussen de 27,50 en 36 euro per aandeel waard.

Foto: Carlo ter Ellen