Nieuws Financiën

Nuon stapt af van gebruik Steenkool

Nuon ziet definitief af van het gebruik van steenkool in de gascentrale in de Groningse Eemshaven. De centrale blijft gas verstoken, maar het energiebedrijf onderzoekt samen met TU Delft of dit zonder CO2-uitstoot kan. Dit schrijft het Eindhovens Dagblad.

Van onze redactie 29 maart 2016

Nuonenergiecentrale1065

Hiertoe ontwikkelen zij een 'superbatterij' op basis van ammoniak. Deze accu zet overtollige stroom uit windenergie om in vloeibare ammoniak. Daarna kan die ammoniak nog gebruikt worden als brandstof in de gascentrale. Bij de verbranding komt dan geen CO2 vrij.

"Je slaat de ammoniak op in grote tanks, dat kan zo lang als het nodig is. Zo heb je altijd een voorraad brandstof voor de momenten dat er weinig wind of zon is. Ammoniak kun je als koolstofvrije brandstof gebruiken in de gascentrale. Hiermee recycle je de energie uit wind of zon", verklaart Alexander van Ofwegen, directeur warmtedivisie van Nuon. Wind- en zonne-energie kunnen nu nog niet goed op grote schaal woren opgeslagen, ammoniak wel.

Oorspronkelijk zou de centrale op verschillende brandstoffen draaien, zoals biomassa, gas en kolen. Het kolengebruik stuitte op veel verzet van natuur- en milieuorganisaties. Nuon besloot daarop tot in elk geval 2020 alleen gas te verstoken en geen kolen.