Nieuws Financiën

Olieboeren bottelen de Hollandse zon

Zongele bloemenvelden die je terugproeft in de olie? Daarvoor hoef je niet naar de Toscane. In Schalkhaar weten boeren ook alles van die eerste koude persing. ,,We kunnen de versheid van het land en de warmte van de zon bewaren in het zaadje,'' vertelt Antoon Kleverkamp (61) zelfverzekerd in zijn Sallandse hoeve. Het kostte de ruim honderd akkerbouwers van boerencoöperatie Colzaco jaren om te komen waar ze nu zijn, bericht het AD.

Bart van Eldert | Foto: Rob Voss 22 februari 2016

Foto Rob Voss Schalkhaar05

Topkok Jonnie Boer vertelde de boeren dat hun koolzaadolie Brassica zo lekker naast het gerecht blijft liggen. Dat je wel de nootachtige smaak hebt, maar het eten niet vettig aanvoelt. Dat vinden inmiddels vele restaurants waar de Brassica koolzaadolie in flesjes aan wordt verkocht. En bij de supermarkten van Plus, Jumbo en AH gaan de olieflesjes van Hollands Goud Koolzaadolie langs de kassa, voor bakken, braden en salades. Het resultaat van jaren voortploegen met de juiste teelt, opslag en samenwerking met een Duitse olieperser.

Eigenlijk begon het allemaal zo'n 15 jaar geleden toen Kleverkamp bij de dokter kwam. Met die heupen, zei de arts, gaat werken niet meer. Antoon Kleverkamp was melkveehouder af. ,,Maar ik ben op deze aardkloot om iets beters achter te laten.'' Via via kwam hij op de kracht van koolzaad. Dat was even in beeld als duurzame biobrandstof, maar niet aantrekkelijk genoeg. Door de juiste oliepersing wordt een hoogwaardige olie verkregen die in Duitsland beter verkoopt dan olijfolie.

Op de tastMet een groep enthousiast gemaakte agrariërs is hij op de tast begonnen. Al snel gaven ze zich op voor een culinaire vakwedstrijd. ,,We hadden enkel onze olie. En nog 14 dagen om een naam, een flesje en een etiket te bedenken." De finale mochten ze dan verliezen, maar de aandacht van de restaurants was binnen. Dus zaten boeren tot laat op netwerkavondjes in Amsterdam. Ze huurden kennis in van marketing en communicatie.

Jargon als display en storytelling rolde over tafel. En bij een nieuwe wedstrijd won Nederlands eerste echte koolzaadmerk de Innovation Award van de horecavakbeurs. ,,Nu de culinaire professionals om waren, moest onze boerengroep de stap naar de consument maken. Met lood in de schoenen ben ik naar de supermarkten gegaan. Ik ben 'maar een boertje', hè.'' Dat zagen de supers anders. De cooperatie verwacht na jaren euro's zaaien nu een goede oogst binnen te halen.

De koolzaadbloesem, en de hoge concentratie huidverzorgende vitamine E in het product, brachten de boeren onlangs naar de kenners van kuuroord Fontana Bad Nieuweschans. Dat heeft geleid tot verzorgingslijn Koozaa. Dus zit Antoon Kleverkamp op zijn boerderij nu tussen de douchegel, massageolie en culinaire smaakmakers. ,,We hebben de tijd mee. We maken op duurzame wijze lekkere én gezonde producten. De herkomst is helder, mensen komen in bussen op bezoek. We horen verantwoordelijk om te gaan met de grond, de natuur en de mensen. Dat maakt ons trots.''

Ons land telt 1,3 miljoen ondernemers en 360.000 bedrijven. Twee derde van de 7,3 miljoen werkenden vindt emplooi in het midden- en kleinbedrijf. Deze week was het AD op bezoek bij Colzaco.

Colzaco

Schalkhaar

Omzet

500.000 euro

Personeel

115 boeren

Opgericht

2006