Nieuws Financiën
Omroep Zeeland: 'De bodem is nu echt bereikt'
Nog verder bezuinigen op Omroep Zeeland is onverantwoord. Met de afronding van de huidige bezuinigingsoperatie moet het dan ook echt klaar zijn, vindt directeur Monique Schoonen. ,,De bodem is nu echt helemaal bereikt voor Zeeland. Als er nóg een slag overheen zou komen, kan dat ook niet meer zonder gedwongen ontslagen."

Vanaf 1 januari 2017 moeten de regionale omroepen het gezamenlijk met zeventien miljoen euro minder doen, schrijft de PZC. Voor Omroep Zeeland betekent dat een bezuiniging van afgerond een miljoen euro. En dat op een jaarbudget van, pakweg, tien miljoen euro.
IngrijpendHeel ingrijpend, zegt directeur Monique Schoonen. "Tegelijkertijd kan het voor geen enkele omroep een verrassing zijn." Het eerste kabinet-Rutte wilde al 25 miljoen korten op de regionale omroepen. Dat bedrag is, in het regeerakkoord van Rutte 2, verlaagd naar 17 miljoen euro. Pogingen om geld te besparen door zaken zoals techniek en personeelsbeleid onder te brengen in één landelijke organisatie met vijf regionale clusters liepen uiteindelijk spaak.
'Op schema'Dat betekent dat elke omroep nu zijn eigen boontjes moet doppen. Omroep Zeeland zit 'op schema'. "We zijn al vier jaar bezig met dat gegeven", zegt Schoonen. "Onze formatie is met zeker tien mensen ingekrompen en de afdeling gevarieerde programma's is opgeheven. Tegelijkertijd is internet er als kerntaak bijgekomen, zonder dat we daar extra geld voor krijgen."
Geen vaste contractenDe ingrepen in het personeel komen het hardst aan. "Er zijn mensen afgevloeid. We hebben al een tijd lang geen vaste contracten meer aangeboden, tenzij het om heel cruciale functies gaat. Daardoor vallen er gaten."
NOSDaarnaast is er veel bespaard op techniek, zegt Schoonen. "Op dat gebied hebben we een enorme slag gemaakt. Er is heel veel geautomatiseerd, waardoor je minder mensen nodig hebt. We hebben ook samenwerking gezocht met de NOS. Die ondersteunt ons heel goed als het gaat om de technische infrastructuur. We liften bovendien mee met hun opleidingsinstituut. Daarmee ontwikkel je nieuwe slagkracht"
Andere kwaliteitscriteriaDe bezuinigingen kunnen de kijker en luisteraar bijna niet zijn ontgaan. "Onze mensen hebben nu vaak meerdere rollen, bijvoorbeeld verslaggever, maar ook cameraman en editor. Dan ga je ook andere kwaliteitscriteria hanteren. Plus dat we de laatste jaren toch hebben moeten schrappen in de programmering." De omroep zou ook meer willen doen aan onderzoeksjournalistiek. "Maar daar heb je wel capaciteit voor nodig."
Online niet ten koste van radioDe directeur stelt dat elk platform (radio, tv, internet, sociale media) zijn eigen aanpak vereist en dat de nadruk op online niet ten koste mag gaan van bijvoorbeeld radio. "Radio is nog steeds een essentieel platform, dat een belangrijke functie vervult voor vooral ouderen. Voor hen is het een soort levensader. Ook daarin moeten we blijven investeren."
Schoonen kijkt met enig optimisme uit naar de komende Kamerverkiezingen en sluit zelfs niet uit dat daarna bezuinigingen worden teruggedraaid. "Ik hoop dat er een andere wind gaat waaien en dat men zich realiseert dat een sterke pers in de regio de backbone van de democratie is."
Foto: Thinkstock