Nieuws Financiën

Ondergronds lunchen in Den Bosch

Marc Brink | Foto: Sandra Peerenboom 20 januari 2016

Raadskelderlunchendenbosch1065

De ingang is deze dinsdagmiddag nog niet zoals die moet zijn. Ook ontbreken een paar grote vloerkleden. Maar verder is de Raadskelder onder het Bossche stadhuis bijna gereed als lunchcafé De Raadskelder. De donkerrode tegels zijn vervangen door grijze en witte exemplaren. Er zijn nieuwe toiletten geïnstalleerd, de gewelven zijn witgeschilderden en er staat een lange bar van glanzend hout.

Nadat cateringbedrijf Hutten begin 2012 stopte met het huren van de kelder, stond de monumentale ruimte van zo'n 500 vierkante meter leeg.

Midden 2014 werd zorginstelling Cello uitverkoren als huurder. Speciaal voor Cello betaalde de gemeente een flinke opknapbeurt en werd het oorspronkelijke huurbedrag met 5.000 euro verlaagd naar 35.000 euro per jaar. Ook assisteert Cello bij de catering.

"De verbouwing heeft veel tijd gekost. Maar sinds september vorig jaar is het heel snel gegaan", zegt Karin Brouwers, clustermanager dagbesteding en werk van Cello, in een interview met het Brabants Dagblad.

Speciaal personeelDe opzet van het lunchcafé is vergelijkbaar met andere In de Roos-vestigingen van Cello in Den Bosch (Zuiderparkweg) en Zaltbommel (Markt). Dat betekent dat gasten te maken krijgen met speciaal personeel. "Bij ons werken mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking met de wens zich te ontwikkelen tot horeca-alleskunner", is te lezen op de kaart. Koffie kost 2 euro. Voor een broodje gezond en huisgemaakte tomatensoep wordt respectievelijk 8,75 en 4,25 gerekend.

Eigen keukenHet lunchcafé zal geregeld de geur hangen van vers brood en vers appelgebak. Want die 'heerlijkheden' komen uit de eigen keuken.

In de Raadskelder is een aparte ruimte voor onder meer vergaderingen en bedrijfsborrels en vergaderingen. De komende maanden is deze zaal gereserveerd voor een winkel waar de stichting JB500 van alles verkoopt in het kader van het Jeroen Boschjaar.

Na de officiele opening vandaag met onder anderen Cello-bestuurder Frank van Beers en wethouder Huub van Olden is de nieuwe aanwinst van Cello dagelijks geopend vanaf 10.00 tot 17.00 uur. Het lunchcafé is op zondag gesloten.