Nieuws Financiën

Ondernemer zegt vaarwel tegen groene taxikarretjes

Pantar trekt de stekker uit de GoGo, de elektrische autootjes die in Amsterdam Nieuw-West rondrijden als aanvulling op het openbaar vervoer. De achttien chauffeurs hebben donderdagochtend van het leerwerkbedrijf te horen gekregen dat het project op 30 april stopt, schrijft Het Parool.

Patrick Meershoek 31 maart 2016

Gogo

Aanleiding voor het besluit zijn financiële problemen, vertelt manager Bianca van Overveld van Pantar. "Het lukt ons in de huidige opzet niet om de GoGo kostendekkend te krijgen. Op een andere manier kan dat mogelijk wel, maar dat zien wij niet als de taak van een leerwerkbedrijf."

Al snel na de start in mei 2014 bleek dat de GoGo het moeilijk had. Klanten betaalden een vast tarief van twee euro, maar bij de eerste evaluatie bleek dat de gemiddelde rit ruim acht kilometer bedroeg in plaats van de drie waar in de begroting rekening mee was gehouden.Nieuw-West wil doorOmdat ook het aantal klanten tegenviel, met ongeveer tweeduizend per maand, wogen de inkomsten niet op tegen de kosten. Al na een jaar koerste de GoGo af op een verlies van ruim twee ton, ondanks een subsidie van het stadsdeel van twee ton.Stadsdeel Nieuw-West wil nog wel door met de GoGo. Er is een nieuwe projectleider aangetrokken die de mogelijkheden gaat onderzoeken van een doorstart door een commerciële partij. De uitkomsten van die verkenning laat zeker enkele maanden op zich wachten, aldus een woordvoerster van het stadsdeel.