Nieuws Financiën

Ondernemers adopteren bijenkast

Twee Westerveldse ondernemers hebben zes bijenkasten geadopteerd. Met de adoptie zorgen de ondernemers voor een duurzaam herstel van de bijenstand van (Noord) Nederland.

Van onze redactie 22 juni 2016

Bijen 3

Over het algemeen gaat het namelijk niet zo goed met de bijen. "Begin 2000 bleek dat een derde van de bijenpopulatie was verdwenen. Oorzaken zijn de schadelijke varoamijt, insecticiden en ook het feit dat er steeds minder beroepsimkers zijn die bijen houden," legt Jan Meijer uit van Bijen & Zzoo in een interview met Da's Mooi. Bijen & Zzoo is een stichting die zich inzet voor een duurzaam herstel van de bijenstand van (Noord) Nederland. Met het delen van kennis, voorlichting op onder andere scholen, maar vooral ook met het realiseren van meer bijen in (Noord)Nederland en het vergroten van het oppervlak van drachtplanten.

Met het adoptieplan voor zowel particulieren als ondernemers is het mogelijk het aantal bijenkasten aanzienlijk te verhogen. "Er zijn steeds minder mensen die bijen houden. Toch zijn er veel mensen en bedrijven die de functie van bijenkasten wel willen ondersteunen."

De eerste die bijenkasten hebben geadopteerd zijn Bats Uitzendbureau en Bouwbedrijf Broekman. Broekman sponsorde daarnaast ook de onderdelen en het werk voor het bouwen van de bijenkasten.

Bijen & Zzoo heeft inmiddels 30 kasten in Noord Nederland geplaatst. Uiteindelijk hoopt Meijer 200 volken te kunnen faciliteren.