Nieuws Financiën

Ondernemers willen wel verduurzamen, maar hebben geen geld

Bijna twee derde van de ondernemers in het kleinbedrijf wil snel investeren in maatregelen om het energiegebruik terug te brengen, maar kan dit niet zelf betalen. Hiervoor is aanvullende financiering nodig. Dat blijkt uit cijfers van de eerste flitspeiling van de Kleinbedrijf Index (KB Index) onder achthonderd ondernemers.

Van onze redactie 15 december 2022

Elektrische bedrijfsauto nog kostbaar

Ondernemers uit het kleinbedrijf willen graag goedkoop geld lenen om een elektrische bedrijfsauto te kunnen aanschaffen. Foto: Volkswagen ID.Buzz

De noodzaak om snel te investeren in de energietransitie wordt aangewakkerd door de hoge energieprijzen. De meeste ondernemers willen investeren in een combinatie van maatregelen zo blijkt uit het flitsonderzoek: het plaatsen van zonnepanelen (64 procent), het vervangen van apparatuur door energiezuinige apparaten (63 procent), verbeteren van isolatie (59 procent) en het aanschaffen van een elektrische bedrijfsauto (57 procent).

Lees ook: Lector Lex van Teeffelen: 'Schaf alle subsidies af en kom met eenvoudig fonds voor ondernemers'

'Geen passende financieringsoplossingen voor ondernemers'

Het investeren in genoemde energiebesparingsmaatregelen kost ondernemers veel geld. Geld dat er niet is na jaren van crises, zoals de coronacrisis, energiecrisis en toenemende effecten van inflatie. Daarom is er steeds meer behoefte aan externe financieringen. Deze financieringsbehoefte stijgt al sinds het tweede kwartaal 2021 van 23 procent naar 45 procent nu.

,,Gezien de hoge energieprijzen is het belangrijk dat de financieringen ten behoeve van energiebesparing laagrentend zijn”, menen de onderzoekers. ,,Op deze manier kan de investering sneller worden terugverdiend en worden ondernemers niet met nog meer kosten belast. De wil is er zeker bij ondernemers uit het kleinbedrijf, maar de passende financieringsoplossingen zijn er nog niet.”

Lees ook: Julien Zaal (The Avocado Show): 'Ik snap goed dat 400.000 ondernemers mogelijk willen stoppen'

Meer ondernemers overwegen te stoppen

Uit de flitspeiling van de Kleinbedrijf Index blijkt ook dat een toenemend aantal ondernemers overweegt te stoppen met het bedrijf (7,4 procent). In het bijzonder komt dit voor bij de horeca en de culturele sector. Ondernemers in deze sectoren hebben veel vaker een ondernemersloon onder het sociaal minimum en hebben dus steeds meer moeite rond te komen.

Lees ook: Garantstelling kabinet moet bakkers en slagers helpen bij verduurzaming voor lagere energiekosten

De Kleinbedrijf Index

De eerste flitspeiling van de Kleinbedrijf Index (KB Index) is een gezamenlijk initiatief van Qredits, ONL voor ondernemers en het Kenniscentrum Digital Business & Media van de Hogeschool Utrecht. Cultuur+Ondernemen is partner van de KB Index.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws