Nieuws Financiën

Ondernemers leiden schade door werk aan Hoofdstraat

De Hoofdstraat in Driebergen is vandaag weer open voor verkeer. Veel ondernemers ondervonden grote hinder van de opengebroken straat. De meeste ondernemers laten het erbij, maar restaurant Groenland dient een schadeclaim in voor gederfde winst.

Rose Carry Lokin 27 juli 2016

Shoppen 6

Door de werkzaamheden bleven klanten weg, stellen de ondernemers. Ze merken nu al het verschil. ,,Toen het deel van de Hoofdstraat waar wij aan zitten onlangs al openging, trokken de zaken gelukkig weer aan'', aldus Astrid Ouden-aller van restaurant Groenland. Door de langdurige herinrichting van de Hoofdstraat misten de restaurantondernemers zo'n 400 tot 500 klanten per maand.

Samen met echtgenoot Niels Oosthoek is Oudenaller nog druk met het verzamelen van gegevens van de gevolgschade. ,,Een hele klus die onderbouwd moet worden en in een keer goed moet zijn, omdat je maar eenmalig een claim kunt indienen'', aldus Oudenaller.

De Driebergse vindt wel dat de Hoofdstraat er nu goed uitziet. ,,Hoewel er nog wel losse tegels op het trottoir liggen en de zijstraat hier nog steeds is opgebroken.''

Danny Cohen van ijssalon La Piazza en Boutique Van der Kam aan het Kerkplein dient geen schadeclaim in tegen de gemeente Utrechtse Heuvelrug. ,,Dat helpt toch niet. In de wet staat dat zoiets bij het ondernemersrisico hoort.'' Wel is Cohen erg blij dat de Hoofdstraat nu weer toegankelijk is. ,,Het ziet er allemaal goed uit'', aldus Cohen.

Onderneemster Jacqueline Sajet van reisbureau Sajet Specials gaat ook geen tijd stoppen in een schadeclaim. ,,Ik wil mijn energie positief inzetten en vooruit kijken'', aldus Sajet, die een paar weken terug haar pand aan de Hoofdstraat ontvluchtte vanwege de hopen zand voor haar deur.

Wel maakt de Driebergse zich zorgen over het te hard rijden op de Hoofdstraat. ,,Vanaf de A12 tot aan het Kerkplein mogen automobilisten 30 kilometer rijden en daarna 50, maar iedereen raast nu al gewoon door.''

De Hoofdstraat wordt vandaag officieel geopend. De hele herinrichting duurde 4 maanden.

Aanleiding voor de herinrichting was een dodelijk ongeluk van een 14-jarige scholiere eind 2010. Daarom zijn het fietspad en de hoofdweg nu in hoogte van elkaar gescheiden.