Nieuws Financiën

‘Helft ondernemers somber over toekomst in aanloop naar Prinsjesdag’

Morgen maakt het demissionaire kabinet haar economische plannen voor het komende jaar bekend. Uit een nieuwe enquête van VNO-NCW en MKB-Nederland blijkt dat de helft van de ondernemers hun economische toekomst met weinig vertrouwen tegemoet ziet.

Van onze redactie 18 september 2023

Prinsjesdag koffertje 2022 troonrede kabinet plannen koopkracht crisis inflatie

Wopke Hoekstra in de Tweede Kamer op Prinsjesdag 2022. Foto: ANP

De respondenten (84 branchedirecteuren) vertegenwoordigen meer dan 325.000 bedrijven uit uiteenlopende sectoren. De branchedirecteuren zijn somber over de toekomst: maar liefst 50 procent verwacht een verslechtering van hun economische zaken. 8 procent verwacht een verbetering. De meeste branches (32 procent) verwachten een omzetdaling. 17 procent blijft optimistisch: zij verwachten wel een omzetstijging.

De Ondernemer Live op Prinsjesdag vanuit Den Haag

Op Prinsjesdag schakelen we in de uitzending van De Ondernemer Live met het Ondernemershuis in Den Haag, waar we met Mona Keijzer (BBB), Eddy van Hijum (Nieuw Sociaal Contract) en ONL-voorman Hans Biesheuvel de nieuwe plannen van het kabinet bespreken.

Kijk dinsdag tussen 11.00 en 13.00 uur mee naar de Prinsjesdag-uitzending De Ondernemer Live.

Een meerderheid van de brancheorganisaties geeft aan dat marges lager zijn dan gebruikelijk: ze hebben last van stijgende loonkosten en inkoop- en energieprijzen. Maar 1 procent van de branches kan gestegen kosten volledig doorberekenen: driekwart kan dat zeer beperkt of niet. Deze cijfers komen overeen met recent CBS-onderzoek.

Lees ook: Jacco Vonhof (MKB-Nederland) aan de politiek: 'Bij het mkb valt nu niets te 'halen''

30 procent van de branchedirecteuren geeft aan dat het personeelstekort de grootste belemmering vormt. 19 procent noemt de regeldruk.

Waar in 2022 de meerderheid nog stijgende winst rapporteerde, verwacht een ruime meerderheid een winstdaling in 2023. Ook in 2024 zal naar verwachting de helft van de branches een verdere daling van de winst laten zien en slechts 8 procent een stijging.

Lees ook: 'Bijna een derde van alle regels voor ondernemers nauwelijks uitvoerbaar'

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws