Nieuws Financiën

Onderzoek naar wifi in winkelcentrum Arendshof

Oosterhout vindt 60.000 euro te veel geld. Dus spreken vastgoedeigenaars Arendshof nu zelf met aanbieder, meldt BN/DeStem.

Hélène Schenk 28 maart 2016

Wifi A Rendshof

De vastgoedeigenaars van de winkelcentra Arendshof 1 en 2 zijn in gesprek met een Oosterhoutse aanbieder van gratis draadloos internet (wifi). De gesprekken gaan over nut en noodzaak, de kosten en de meerwaarde van draadloos internet in de Oosterhoutse winkelcentra.

"Misschien dat het ervan komt, maar ik geloof het niet", wil voorzitter Wim Boersen van de Vereniging van Eigenaren van Arendshof 1 nog geen al te hoge verwachtingen wekken.

OnderzoekenDe gemeente liet in een eerder stadium al onderzoeken wat de meerwaarde en de kosten zouden zijn van wifi in de hele binnenstad van Oosterhout. Er werden offertes opgevraagd en dat leverde een post van 60.000 euro op. Te veel, oordeelde de gemeente, zeker ook gelet op de toegevoegde waarde (4G en de komst van 5G). Veel mensen hebben al een goede internetverbinding via de eigen mobiele telefoon. Ook zijn er al veel winkels en gelegenheden in de Oosterhoutse binnenstad (de Hema, Arendsnest, Jardin, LaPlace bijvoorbeeld) die gratis wifi-aanbieden. Die zenders stralen ook uit naar buiten en kunnen daarmee andere signalen storen.

"Je moet dus een aantal sterke steunzenders plaatsen om die signalen te overheersen", weet voorzitter Bert de Haas van Winkelstad Oosterhout. "Dat kan natuurlijk, maar de vraag is of je dat geld er voor uit wilt trekken. Als je het mij persoonlijk vraagt? Ik vind het niet nodig."

Eén keer om de tafelWim Boersen vindt dat de gemeente nog niet naar buiten had moeten brengen dat de vastgoedeigenaars met een aanbieder van draadloos internet in gesprek zijn. "We hebben pas één keer om de tafel gezeten en zijn er samen nog lang niet over uit wat de meerwaarde is en of we het wel moeten doen. Als je dan in de krant zet dat je aan het praten bent, denkt de consument dat er gratis wifi komt terwijl het nog lang zo ver niet is."

Breda heeft sinds december 2014 gratis draadloos internet op een aantal locaties in de binnenstad. Onderzoek vorig jaar april (cijfers Ziggo) leerde dat gemiddeld duizend mensen per dag gebruik maakten van wifi in het centrum. De proef is verlengd en loopt nog dit hele jaar.